Salangen-Nyheter
Salangsværing, tidligere ordfører og nå stortingsrepresentant for Troms, Ivar B. Prestbakmo beskyldes av partikollega Unni Haug i Tromsø for å stå bak en rå maktkamp i forbindelse med nominasjonsprosessen til fylkestingslista foran høstens kommune- og fylkestingsvalg.
 Foto: Lars Åke Andersen, frifoto.no

Salangsværing, tidligere ordfører og nå stortingsrepresentant for Troms, Ivar B. Prestbakmo beskyldes av partikollega Unni Haug i Tromsø for å stå bak en rå maktkamp i forbindelse med nominasjonsprosessen til fylkestingslista foran høstens kommune- og fylkestingsvalg. Foto: Lars Åke Andersen, frifoto.no

Ivar B. Prestbakmo beskyldes for å stå bak rå maktkamp:

- Han var ikke ønsket av flest medlemmer på toppen av lista, og det må han kanskje snart ta til etterretning!

Lederen av Tromsø Senterparti, Unni Haug er ikke nådig i sine ord om partikollega og stortingsrepresentant Ivar B. Prestbakmo fra Salangen. Hun mener at han står bak en rå maktkamp internt i partiet, for å fremheve seg selv.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.01.2023 kl 09:46

Annonse
Annonse

Bakgrunnen for saken er at Troms Senterparti den 26.november i fjor avholdt et nominasjonsmøte hvor de valgte hvem som skal stille som kandidater til valg for Senterpartiet til høstens fylkestingsvalg.

I etterkant har dette møtet ført til stor splittelse og dramatikk i fylkeslaget, etter at det ble levert en klage med anklager om at «ulovlige delegater» var brukt fra Tromsø Senterparti, fylkets største lokallag.

Lokallaget i Tromsø ble anklaget for å ha brutt vedtektene i partiet. Men lokallaget mente på sin side at de hadde gjort alt etter boka.

Tirsdag denne uka, ble det saken behandlet i fylkesstyremøtet i Senterpartiet i Troms hvor partiet skulle ta stilling til om de ville lytte til klagen, og forkaste den vedtatte valglisten – eller avvise klagen fra Tromsø Senterparti. På demokratisk vis ble det avstemning, og resultatet avdekket et resultat på seks mot fem stemmer som ønsket og avholde et nytt nominasjonsmøte, og så vrake den gamle lista. Dermed blir det nytt nominasjonsmøte i Troms Senterparti innen 31.mars i år.

Unni Haug i Tromsø Senterparti mener at hun og hennes lokallag er blitt ufrivillig del av en rå maktkamp. En maktkamp som hun mener tidligere Salangen-ordfører Ivar B. Prestbakmo står bak. - Han var ikke ønsket av flest medlemmer på toppen av lista, og det må han kanskje snart ta til etterretning!, sier Haug til VG.
 Foto: Privat

Unni Haug i Tromsø Senterparti mener at hun og hennes lokallag er blitt ufrivillig del av en rå maktkamp. En maktkamp som hun mener tidligere Salangen-ordfører Ivar B. Prestbakmo står bak. - Han var ikke ønsket av flest medlemmer på toppen av lista, og det må han kanskje snart ta til etterretning!, sier Haug til VG. Foto: Privat


Mener det er ingen tvil

Leder i Tromsø Senterparti, Unni Haug uttaler til VG at hun er skuffet over fylkesstyrets beslutning om at det blir nytt nominasjonsmøte. Hun sier til avisen at Tromsø Sp er utsatt for «en rå maktkamp». Hun er samtidig klar på hvem som står bak maktkampen:

- Det er vel ingen tvil om at det er han som har lyst til å stå øverst på lista: vår stortingsrepresentant Ivar B. Prestbakmo. Det hersker ingen tvil om at han ønsker seg førsteplassen, og han har støtte av fylkeslederen i Troms Senterparti Svein Leiros, sier hun til VG.

I følge VG kjempet den tidligere ordføreren i Salangen om både første og andreplassen på lista på nominasjonsmøtet i november, men der tapte han begge avstemningene. Han endte med å bli valgt på fjerdeplass på listen.

Forsone og godta resultatet

Lokallagsleder i Tromsø Senterparti, Unni Haug mener at Prestbakmo burde forsonet seg med resultatet og godtatt det etter nominasjonsmøtet i november i fjor.

- Jeg synes det er uheldig at han tar den kampen, når vi har så mange dyktige politikere i Troms Senterparti. Han var ikke ønsket av flest medlemmer på toppen av lista, og det må han kanskje snart ta til etterretning, sier Haug til Verdens Gang.

Hun kommer ikke til å godta vedtaket som ble gjort i fylkesstyret i Troms Senterparti nå på tirsdag, 10.januar. Hun vil nå sende en klage til sentralstyret i Senterpartiet. I dette styret er også Ivar B. Prestbakmo medlem.

Den eventuelle klagen som kommer fra Unni Haug og Tromsø Senterparti vil til slutt havne på partileder Trygve Slagsvold Vedums bord, hvis sentralstyret velger å forholde seg til den.

– Dette er en ren overkjøring av lokaldemokratiet. Det kan vi ikke godta. Derfor kommer vi til å løfte denne saken til sentralstyret, sier Unni til avisen VG.

Bardu-ordfører Toralf Heimdal (Sp) mener at Ivar B. Prestbakmo bør fokusere på den rollen han har nå som stortingsrepresentant, og ikke kjempe om å presse ut noen andre for å ta plassene deres på en fylkestingsliste.
 Foto: Jon Henrik Larsen

Bardu-ordfører Toralf Heimdal (Sp) mener at Ivar B. Prestbakmo bør fokusere på den rollen han har nå som stortingsrepresentant, og ikke kjempe om å presse ut noen andre for å ta plassene deres på en fylkestingsliste. Foto: Jon Henrik Larsen


Bardu-ordføreren gir støtte

Bardu-ordfører Toralf Heimdal var en av de fem medlemmene i fylkesstyret som stemte i mot at det skulle avholdes nytt nominasjonsmøte i Troms Senterparti. Han reagerer i følge VG på at stortingspolitiker og tidligere ordfører i Salangen, Ivar B. Prestbakmo forsøkte å sikre seg en høyere plass på fylkeslista. Nå fraråder Heimdal stortingspolitikeren Prestbakmo om å stille på nytt på en av topplassene.

- Jeg tenker at sitter du på Stortinget så får du bruke energien din på å sitte der, ikke kjempe om å presse ut noen andre for å ta plassene deres på ei fylkestingsliste, sier Heimdal til VG.

- Det får stå for deres regning

Avisen Verdens Gang har snakket med salangsværing og tidligere ordfører i Salangen, Ivar B. Prestbakmo og forelagt han anklagene om at det er han som står bak «omkampen» i fylkespartiet for å få et nytt nominasjonsmøte. Prestbakmo har i følge VG også bestemt seg for å ikke la seg foreslå på noen høyere plassering enn 4.plassen han er innstilt på foran det nye nominasjonsmøtet.

- Jeg kan formidle at jeg ikke kommer til å la meg bli foreslått mot noen lengre opp på lista på kommende nominasjonsmøte. Jeg har ellers ikke noe behov for å kommentere noe Toralf eller Unni måtte si, det får stå for deres regning, sier Prestbakmo til VG.