Salangen-Nyheter

Besøkte Forsvaret i Setermoen:

Prinsessen fikk drømmedagen oppfylt!

Prinsesse Ingrid Alexandra besøkte Brigade Nord i Setermoen i Bardufoss tirsdag. Der fikk hun skyte skjøt med ulike våpen. Foto: Heiko Junge / NTB POOL

Prinsesse Ingrid Alexandra fikk kjøre Forsvarets ATV, skyte med artilleri og deltok på Sanitetsbataljonens øvelse da hun besøkte Setermoen militærleir tirsdag.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Sist oppdatert: 26.10.2022 kl 19:07

Annonse
Annonse

Besøket var det siste av tre «drømmedager» som prinsessen fikk i 18-årsgave av Forsvaret. Opplevelsesgaven gikk ut på at prinsessen skulle få én dag i Hæren, én dag i Sjøforsvaret og én dag i Luftforsvaret.

Tirsdag besøkte prinsessen Setermoen leir i Indre Troms, der blant annet Artilleribataljonen, Sanitetsbataljonen, Panserbataljonen og Etterretningsbataljonen holder til.

*Saken fortsetter under bildet*

Prinsesse Ingrid Alexandra besøkte Brigade Nord i Setermoen i Bardufoss tirsdag. Der fikk hun skyte skjøt med ulike våpen. Foto: Heiko Junge / NTB POOL


Prinsessen fikk delta på en rekke aktiviteter for å få et godt innblikk i hvordan de ulike bataljonene jobber, ifølge Kongehuset.

Øvde på å evakuere skadd soldat

Prinsessen fikk blant annet møte Panserbataljonen hvor hun fikk prøve stormpanservognen CV90 og stridsvognen Leo2. Hos Sanitetsbataljonen deltok hun på en øvelse der hun var en del av laget. En soldat var blitt skadd i en eksplosjon og måtte bæres vekk på båre, og prinsessen og de tre andre i laget fikk brakt den skadde gjennom snøen og i sikkerhet. Etterpå fulgte en orientering om evakueringskjøretøy.

Det ble også satt av tid til å møte jevnaldrende vernepliktige slik at hun skulle få mye tid til å snakke med dem, sa talsperson i Hæren, Brage Wiik-Hansen, til Forsvarets forum i forkant av besøket.

– Hun får hørt mye om hvordan det er å være i førstegangstjeneste, spise feltrasjon rundt bålet og møte flere av sjefene i området, sa Wiik-Hansen.

Drømmedag i Sjøforsvaret

Besøket hos Sjøforsvaret fant sted forrige uke. Der var prinsessen blant annet med i stridsbåt 90 og fikk anledning til selv å føre fartøyet. Hun fikk også gå om bord i KV Barentshav, der hun deltok i en sanitetsøvelse, før hun deltok i en navigasjonsøvelse om bord i KNM Glimt.

I tillegg til de tre drømmedagene har prinsessen også hatt to andre besøk til Forsvaret de siste månedene.

*Saken fortsetter under bildet*

Prinsesse Ingrid Alexandra besøkte Brigade Nord i Setermoen i Bardufoss tirsdag. Der kjørte hun forsvarets ATV. Foto: Heiko Junge / NTB POOL


I november i fjor besøkte hun jegertroppen hos Forsvarets spesialkommando (FSK). Besøket ble gitt i konfirmasjonsgave til prinsessen i 2019, men lot seg ikke gjennomføre før på grunn av koronapandemien. På øvings- og treningsområdet på Rena fikk hun blant annet simulere et fallskjermhopp fra et hoppetårn.

Under prinsesse Ingrid Alexandras besøk til Luftforsvarets base i Bodø noen uker senere, i desember 2021, fikk hun oppleve store deler av Nord-Norge fra baksetet på et av Luftforsvarets F-16 jagerfly.

Når prinsesse Ingrid Alexandra en dag blir Norges dronning, blir hun også øverstkommanderende i Forsvaret.

*Saken fortsetter under bildet*

Prinsesse Ingrid Alexandra besøkte Brigade Nord i Setermoen i Bardufoss tirsdag. Der ble hun med sanitetsbataljonen på øvelse. Foto: Heiko Junge / NTB POOL


Ingen planer
I forbindelse med besøkene i fjor høst kom det også spørsmål om eventuell militærtjeneste for tronarvingen.

– Prinsessens planer og videre utdanningsløp etter videregående skole er ikke lagt ennå. Det er ingen konstitusjonelle føringer for hvilken utdanning statsoverhodet må ha. Prinsessen ser fram til å lære mer om Forsvaret, svarte kommunikasjonssjef ved Slottet Sven Gj. Gjeruldsen.

Ingrid Alexandra går nå siste året på Elvebakken videregående skole i Oslo, og hun er russ til våren.