Salangen-Nyheter

Den muslimske fastemåneden:

Ramandan gått i gang

Indiske muslimer hilser på hverandre under Eid ul-Fitr feiringen. FOTO: Narinder Nanu

SJØVEGAN: 1,5 milliarder muslimer faster denne måneden. Her får du en kort forklaring om hvorfor.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse

Ramadan startet for en stund siden over hele verden og hele 1,5 milliarder muslimer som skal faste denne muslimske månden. Ramadan begynte natten til 23.april og skal vare fram til natten 23.mai.

9.måned i kalenderen

Ramadan er navnet på den 9.månden i den islamske kalenderen og er betengnelsen for den muslimske fastemånden der alle rettroende muslimer med, enkelte unntak ifølge islam, skal faste fra soloppgang til solnedgang. Ifølge islamsk tradisjon har Ramadan røtter tilbake til år 610 e.Kr. da muslimenes profet Muhammed fikk sin første åpenbaring av erkeengelen Gabril.

Indiske mulimer ber utenfor en moske i New Dehli. FOTO: Chandan Khanna

En av fem søyler i islam

Ramadan er den islamske måneårets niende måned. Fasten, eller sawm på arabisk, er en av islams fem søyler og en religiøs plikt for alle muslimer. Fastepåbudet er gitt i Koreanen, utdypet i hadith-litteraturen og i den islamske rettslitteraturen. Dato for fastemånedenes begynnelse er hvert år avhengig av måneobservasjoner og starter når nymånen viser seg. Ramadan avsluttes når nymånen som markerer månden shawwal blir synlig. Fasten kan imidlertid ikke vare lenger enn 30 dager.

Fasten- et uttrykk for renselse

Under Ramadan skal man gi avkall på mat og drikke fra daggry til solnedgang etter maghrib-bønnen. Og det er heller ikke tillatt å røyke og det kreves seksuelle avholdenhet. Den fysiske fasten er et uttrykk for indre renselse, og Ramadan understreker betydningen av fellesskap, solidaritet tålmodighet og selvbeherskelse som de troende oppfordres til å strebe etter.

Halvmånen har vært et symbol på mye opp gjennom historien; blant annet kvinnelighet, mandighet, fruktbarhet og tidens gang. Men halvmånen kan ikke betraktes som et symbol på Islam.