Salangen-Nyheter

Kan bli stengt for rypejakt:

Rypemangel i marken

Få ryper gjør at det kan bli stengt for rypejakt. FOTO: ARKIV

SJØVEGAN/ÅRSTEIN: Det kan bli stengt for rypejakt, mener fagsjef i Statskog og flere stemmer i Troms. De begrunner dette i dårlig kyllingproduksjon og små kull.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse

I pressemelding sier Ståle Andersen, fra utmarkslaget på Arnøy i Nord-Troms, at kaldvær i juni kan ha tatt knekken på særlig liryper i år. Det har vært dårlig kyllingproduksjon og små kull. Fagsjef i Statskog, Jo Inge Breisjøberget, sier det samme i meldingen, og legger til at rypeutsiktene skal være dårligst i Indre Troms. — Det er store variasjoner i fylket, og verst på indre strøk som ved Altevann og Dividalen. Ved kysten er det middels dårlig, medium minus. Det er flekkvis produksjon i enkelte områder på kysten, men det redder ikke høsten, mener han, og peker ut at begrensningene på rypejakt i Troms ser ut til å bli på samme nivå som i fjor og at det ser ut til at det kan bli enda dårligere neste år.

Naturen ordner opp

Arild Åkenes, leder for Gratangen Jakt og Ettersøksgruppe, sier på telefon at det ikke er unormalt at syklusen svinger på 3-4 år. — Det har sammenheng med tilgang på mat for rovdyr og rovfugler, og med lite mus går det ut over rypebestanden, fortsetter han. Han mener at når det er mange smågnagere og god klekkingsperiode blir rypekullene store, men at det ikke ser ut til å ha vært tilfelle i år. — Men, legger han til, naturen ordner opp selv, og vi må akseptere at det er lite i perioder og heller jakte kråkefugler som er en stor fare for nettopp rypa.

Både nyte og yte

Åkenes forklarer også at de i Gratangen til tider har drevet revejakt på vinteren, og at det kan ha mye å si for levevilkårene for rypen. Noen av de naturlige rovdyrene og rovfuglene til rypen er fredet, men han mener at hvis det blir mindre kråke og rev kan det helt klart bidra til flere ryper i fjellet, og flere fugler i skogen. — Det er mange som skal ha rype på asjetten til mat, så vi må bidra til å hjelpe rypen frem, sier han, og setter klart frem at jegere skal ikke bare nyte, men også yte.