Salangen-Nyheter

Vasshaug barnehage:

Samisk markering i barnehagen

Barna fikk se mye fint på kunstutstillingen i barnehagen. FOTO: VASSHAUG BARNEHAGE

Siden Vasshaug barnehage ble etablert i 2015 har de hatt en årlig tradisjon med å markere Samefolkets dag. Barna syns opplegget har vært kjempeartig, og liker å høre lokale historier.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

– I barnehagen har vi flere unger som er samiske, forteller Veronica Johansen, styreassistent i Vasshaug Barnehage.

De totalt seks avdelingene har markert hver for seg. Noen har vært i Trollskogen som ligger bak barnehagen, noen har vært i lavvoen og noen har laget egen bålplass og drukket varm saft. Inne har det blitt presentert samisk musikk, joik og en egen samisk kunstutstilling.

Her har barna fått sett en kofte, en luhkka, samiske kniver og et bilde. FOTO: VASSHAUG BARNEHAGE

– Når vi gjennomfører dette er vi med på å gjøre barna kjent og trygg med den samiske kulturen. I tillegg er det mye lokalhistorie, og det er artig for ungene å høre fortellinger fra der de er fra, sier Johansen.

Salangen Røde Kors har også hjulpet årets markering med å dele ut penger gjennom Gjensidigestiftelsen hvor hver avdeling fikk et beløp på 500 kroner til å bruke på hva de ville.

Da har barna hatt en voteringsprosess mellom egne forslag på avdelingen Ørn. Valget havnet til slutt på sjokolade og is, noe de syntes var stas.

På bildet fra Masterbakk er en same og en kjøpmann, noen av barna kjente seg igjen. FOTO: VASSHAUG BARNEHAGE

I kunstutstillingen har barna fått se på en samisk kofte med mønster fra Masterbakk i Salangen, en luhkka, samiske kniver og et bilde.

Bildet er tatt på Masterbakk og fra 1904. På bildet er Mikkel Gundersen som sies å være den siste i Salangen som brukte kofte daglig, og Johan Lund som var kjøpmann.

Alle avdelingene har igjennom januar og nå utover i februar laget diverse med samiske farger, blant annet flagg og luhkka.

– Vi har fått kjempegod respons fra foreldrene, sier Johansen mens hun ønsker alle en fin samefolkets dag.