Salangen-Nyheter

Utstilling i ytterbygda:

Samling med Tiedemann

Kent David Pedersen har opparbeidet seg en unik samling av Tiedemann. FOTO: HERLEIF KRISTOFFERSEN

MEDBY: Det er mange som er samlere av forskjellige ting. 26 år gamle Kent David Pedersen også begynt å samle, på Tiedemann- effekter. Han har i løpet av et års tid skaffet seg mange verdifulle ting helt tilbake fra rundt 1920-tallet.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Det finnes mange samlere av forskjellige ting rundt omkring, men hva som får en ung mann til å samle på skilter, askebeger og andre ting fra Tidemann tobakk og som i tillegg ikke er røyker selv, kan man lure på. - Det hele startet med at jeg samlet på litt forskjellige ting, men så ble det bare til at jeg begynte å samle på askebeger med logoer og bilder rundt Tidemann tobakk. Samlingen har bare utviklet seg og i dag har jeg 55 askebeger som alle er forskjellige og i tillegg noen andre ting. Dette er en morsom hobby, men kan bli svært dyr dersom jeg må ut å kjøpe for å få samlingen komplett, forklarer Pedersen.

Kremen i samlingen

Det er ikke alltid like enkelt å finne disse objektene uskadet og alt inntakt. Noen av disse tingene er blitt veldig ekslusiv og må betales dyrt for å få tak i om de finnes. - Dette termometeret er nok kremen av min samling, for det er nesten uten slitemerker og termometeret er helt inntakt. Og det er veldig sjelden å finne noen som er i orden. I 1929 var Tidemann Tobakksfabrikk 150 år og dette eksemplaret av termometeret jeg har er nok fra den tiden i og med at 150 års jubileet er trykt på her, forteller Kent David til nettavisen

Hel samling

I denne tiden ble det produsert askebeger med forskjellige motiver. - Det er riktig og jeg har en serie helt komplett og en annen serie mangler jeg bare 3 eksemplar for å ha den også komplett. I en annen serie er det produsert veldig mange forskjellige sorter, så her kan jeg samle lenge før den er komplett. Jeg synes denne hobbyen er veldig morsom, men den kan fort bli dyr, men verdien på min samling har øket ganske mye siden jeg startet. I min samling kan jeg fortelle at jeg har noen objekter her som jeg har fått tak i lokalt. Ellers er det nettet jeg bruker for å finne ting. Håper med tiden at jeg får til et lite Tidemann- museum lokalt i Salangen, avslutter den etusiastiske Kent David Pedersen til nettavisen.