Salangen-Nyheter

Landets ledende møbelfabrikk:

- Savner den tiden

Markus Svendsen viser bilde av de 16 ansatte som var klar til ny innsats etter å ha stått av brannen.

SALANGSVERKET: Det er få som husker eller ikke er klar over at en tid tilbake lå et av landets ledende bedrifter innen interiør på Salangsverket. Hadde du norskproduserte møbler med varmebøyd bøk er det store sannsyneligheter for at den ble levert av Interiør AS som holdt til i Salangen.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Markus Svendsen var med på bedriftens oppstart i 1977 og overtok som daglig leder i 1978. - De spurte om jeg kunne tenke meg å være daglig leder og jeg svarte selvfølgelig ja. Det var en bra tid så lenge det varte og jeg savner litt av møbelfabrikken, sier Svendsen til nettavisen.

Markus Svendsen kunne fortelle at det var ikke enkelt å drive bedriften i starten. De fikk tildelt fem millioner kroner til å videreutvikle bedriften til blant annet kjøp av utstyr som de trengte, og i 1978 var de kommet godt i gang. Under oppstarten har møbelfabrikken vært nær ved å falle av med mange røde tall, men det var for første gang i 1983 at fabrikken opplevde et driftsoverskudd, og kampen om å være ledende innen interiør så ut til å være vunnet.

Bjarne Dahlberg (t. v.), Markus Svendsen og Jan H. Wold og de øvrige på golvet sørget for at produksjonen av stål og bøyetremøbler. FAKSIMILE/FOTO: ARILD NORDAHL / FREMOVER 14. MAI 1988.

Så ut til å være over

Etter å ha levd i litt over 10 år skjedde det utrolige. Natten til lillejulaften i 1988 smalt det inne i bygningen til interiørfabrikken. Eksplosjonen var så kraftig at den blåste ut en hel vegg og spredte biter av glass, papir og metall over femti meter fra bygningen. På grunn av den kraftige eksplosjonen var det håpløst for brannmannskapene å slokke brannen og det endte med at millionverdier gikk tapt. Det er fortsatt uklart hva som var årsaken til brannen, men Markus Svendsen har fortsatt en teori om at eksplosjonen skjedde i bedriftens lakkeringsavdeling. - Vi hadde 1100 kjøkkenmøbler som skulle levers til militæret. De ble lakkert med en spesiell lakkering som trengte lengre tid på å tørke. Jeg mistenker at dette skapte trang luft i lokalet som var forårsaken til brannen. Jeg husker fortsatt at reinholderen ringte meg den kvelden og fortalte meg at hele bygningen sto i fyr, forteller han ovenfor nettavisen.

Industribygget ble oppført i 1974, og på storbrannen lille julaften i 1988 ble ingenting av verdier berget. FAKSIMILE/FOTO: FINN OLSEN / FREMOVER 24. DESEMBER 1988.

Ny epoke

Med hjelp av Salangen kommune og daværende ordføreren Håkon Bendiktsen ble det fort bestemt at Salangen kommune skulle reise et nytt industribygg på Salangsverket. Det ville ta ett år før det nye industribygget ville stå ferdig, men før den tid var det viktig for bedriften å holde på kundene sine under den vanskelige perioden. Svendsen forteller at under oppbyggingen måtte de sende flere bestillinger til sør-norske fabrikker om produksjoner av en rekke interiør-produkter. - Ville vi ikke klart å levere produktene ville vi minste markedet, sier han. Sent i 1989 var møbelfabrikken reist opp av asken og klar til å kjempe videre som landsdelens eneste møbelfabrikk og vise at de hadde livets rett.

Gikk konkurs

Selv om møbelfabrikken var oppe å gå igjen med millionavtaler var det likevel ikke enkelt å fortsette videre. Forsikringsselskapet dekte ikke nærheten av det de hadde mistet og det var vanskelig å ordne et lån i banken. - Å erstatte nye maskiner og deler kostet mer enn det forsikringen dekte. På denne tiden tok det også lang tid å få gjort en avtale med banken om et nytt lån, i tillegg som de ikke ville satse noe lengre. Hadde dette skjedd i dag ville vi nok ha klart å fortsette, sier Markus Svendsen til nettavisen. Etter som årene gikk endte desverre Interiør-fabrikken på Salangsverket konkurs. I dag holder Salaks til i bygget som en gang inneholdt møbelfabrikken.