Salangen-Nyheter

Ikke sunnhetstegn at folk velger å stå utenfor politikken:

Savner større samisk identitet på kommunelister

Tidligere lokalpolitiker og kommunestyrerepresentant i Lavangen, Tor Ivar Andersen mener det ikke er et  sunnhetstegn, i et representativt demokrati, uansett hvilke veier meningene flyr blant samebefolkningen, at et folk hele tiden står på utsiden av politikken og ser inn.
 Foto: Jon Henrik Larsen

Tidligere lokalpolitiker og kommunestyrerepresentant i Lavangen, Tor Ivar Andersen mener det ikke er et sunnhetstegn, i et representativt demokrati, uansett hvilke veier meningene flyr blant samebefolkningen, at et folk hele tiden står på utsiden av politikken og ser inn. Foto: Jon Henrik Larsen

Tidligere kommunestyrerepresentant i Lavangen, Tor Ivar Andersen reagerer på at de han kaller manglende samisk identitet på kommunevalglista til Lavangen Arbeiderparti foran høstens kommunevalg.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse
Annonse

I et innlegg på sosiale medier tar han til orde for en debatt som beskriver at flere og flere velger å stå utenfor den politiske arenaen og ikke delta og i det politiske ordskiftet.

- Det er absolutt ikke et sunnhetstegn, i et representativt demokrati, uansett hvilke veier meningene flyr blant samebefolkningen, at et folk hele tiden står på utsiden og ser inn, sier Tor Ivar Andersen som selv tidligere har sittet i kommunestyret i Lavangen for Arbeiderpartiet.

Uten representasjon fra bygder

Nylig kom Lavangen Arbeiderparti med sin kommunevalgsliste. Sittende ordfører Hege Rollmoen Myrseth er førstekandidat og har flere gode navn med seg på lista i Lavangen. Tor Ivar Andersen mener også at det er en god liste.

- Men det er et beklagelig faktum jeg ikke kan unngå å registrere. I tidligere tider var innbyggerne mer politisk aktiv i våre to samebygder i Lavangen/Loabák. En spredning av kandidater, blant annet på bygder, er en viktig faktor i partienes listeoppsett, sier Andersen i sitt innlegg på sosiale medier.

Andersen er usikker på om folk er redd for å stå på listene og ta det samfunnsmessige ansvaret med å være i lokalpolitikken.

- Jeg ser at Arbeiderpartiet har én på lista fra Fossbakken/Ruŋgogiera/Fossbáhkku. Ruŋgovuopmi/Ruŋgu/Spansdalen, som den største samebygda i Lavangen/Loabák. Det ser ut til å gå mot et nytt kommunevalg uten at bygdefolk blir representert i kommunalt styre og stell. Noe som er bortimot en selvfølge i andre lokalsamfunn i vår lille Loabák. Det er med tristhet jeg ser at bygda ved atter et valg, står uten representasjon. Dette tenker jeg selv om evt kandidater er forespurt, men har takket nei til nominasjon. Og jeg vet at våre bygder har folk som i aller høyeste grad med letthet kunne være listekandidater, avslutter Andersen.

Annonse