Salangen-Nyheter

Salangen-historie digitaliseres:

Scanner over 1000 bilder

Et foto tatt under det kongelige besøket i Salangen i 1946.

SJØVEGAN: Kristine Fjellvang tilbringer tre dager i uken i lokalene til Sør-Troms Museum der hun digitaliserer historiske bilder fra Salangen. – Det er nok litt over 1000 bilder som skal scannes inn, sier hun.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Sist oppdatert: 12.10.2019 kl 00:00

Annonse
Annonse

Flere esker og en blytung bag fullstappet av gamle bilder som strekker seg langt tilbake i 1900-tallet omringer arbeidsplassen til Kristine Fjellvang ved Sør-Troms Museum. Hun har som oppgave framover å scanne inn og digitalisere gamle bilder fra området rundt - men primært sett Salangen kommune. – Det er en privat samling med over 500 bilder fra min egen slekt, men det er mye fra forskjellige offentlige arrangement som har tatt sted i Salangen, som for eksempel kongebesøket i 1946 som jeg nå har delt på Facebook-siden «Salangen Før og Nå», sier Fjellvang og viser en større del av samlingen som består av både avisutklipp, bilder av gårdstun, bygninger, arrangementer og helt enkle fotografier av mennesker i alle aldre.

  • Saken fortsetter under bildene
  • *


Hvert bilde skal scannes individuelt. Hele samlingen passerer allerede over 1000 forskjellige fotografier. FOTO: ALEKSANDER WALØR

Det er usikkert i hvilket sammenheng dette bildet er tatt, men engasjementet av befolkningen tyder på at det muligens var et unikt besøk, eller til og med hjemkomst av soldater. 

Resturerer bilder

Sør-Troms Museum er interessert i å få registrere bilder tatt i Salangen, og har man liggende ute, skal Kristine scanne dem og forevige dem digitalt. En del av bildene som hun jobber med må noen ganger restureres, som i følge Kristine selv ikke er så veldig vanskelig for henne. – Nå har jeg gjort dette en stund, og kan få bildene så nært som mulig da det ble tatt. Sollys kan bleke bildet, fuktskader, riper og flekker prøver jeg å fjerne der det er mulig, forklarer Fjellvang.

Det var ikke bare fotografier som dukket opp mellom albumene. Originale designmønstre fra ukjente årstall ligger også i bunken. FOTO: ALEKSANDER WALØR.