Salangen-Nyheter

Herredshuset 60 år:

- Sentral historieverdi

- Det er ingen tvil om at Salangen Herredshus har en sentral historieverdi, og bør derfor ivaretas, sier leder i Salangen historielag, Eliseus Rønhaug. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

- Det er ingen tvil om at Salangen Herredshus har en sentral historieverdi, og bør derfor ivaretas, sier leder i Salangen historielag, Eliseus Rønhaug. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

SJØVEGAN: I år er det 60 år siden Salangen Herredshus sto ferdig. Leder i historielaget, Eliseus Rønhaug (bildet) tenker tilbake på sitt nære forhold til bygningen og forteller hva han håper skjer med bygget i fremtiden.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse
Annonse

Salangen Herredshus ble bygget i 1957 med formålet å samle alle kontorene i kommunen i ett bygg. I den første tiden etter andre verdenskrig lå kontorene spredd, men så ble det ble bestemt å bygge Salangen Herredshus. - Det ble naturlig nok sentrum i Sjøvegan, sier leder i Salangen Historielag, Eliseus Rønhaug. På Salangen Herredshus var alle viktige kontorer plassert, til og med rikstelefonen var å finne i første etasje frem til automatiseringen på slutten av 1970-tallet. Da ble lokalet benyttet til lensmannskontor med arrest. I tredje etasje lå kommunestyresalen og formannskapsalen.

Husker sitt første besøk

Rønhaug selv har et veldig nært og personlig forhold til Salangen Herredshus, og har selv jobbet i mange år i bygget, men hans første besøk husker han godt. - I 1962 var jeg nyutdannet lektor, og flyttet til Tingvoll kommune i Møre og Romsdal. Der traff jeg min kone, og i august 1965 dro vi tilbake hit til Salangen og giftet oss på Herredshuset, forteller Eliseus Rønhaug.

Første Ap-leder i Salangen

Rønhaug var også aktiv innenfor politikken for Arbeiderpartiet, og da han flyttet tilbake til Salangen i 1975 ble han møtt med åpne armer av sine partifeller, noe som førte til en karriere som kommunepolitiker, og den første Arbeiderpartilederen i Salangen etter kommunedelingen våren 1976. - Det året var det også kommunevalg, hvor Per Tønder ble valgt som ordfører og jeg ble varaordfører, hvor jeg satt i 10 år, fortsetter Rønhaug.

Mange sene kvelder

Det er lite tvil om at Herredshuset har vært en sentral del av Salangen sin historie. Selv har Rønhaug tilbrakt mange timer innenfor veggene. - Huset har vært brukt til veldig mange sammfunnsganglige saker, understreker Rønhaug, og legger til at han har selv deltatt på utallige møter, eller behandlet saker til langt utover natten.

- Bygget bør ivaretas

Som leder i Salangen Historielag mener han at det er viktig å prioritere bygget ettersom det er en så viktig del av den lokale kulturarven. - Det er ingen tvil om at huset må tas vare på, slik at det ikke bare står å forfaller. Huset i seg selv er i god stand, men dører, vinduer og fyranlegg må nok skiftes, i tillegg bør det også etterisoleres, avslutter Rønhaug som håper at dette historierike bygget igjen blir tatt i bruk.

Annonse