Salangen-Nyheter

Skuffet over kjønns-nei

Senterpartiets landsmøte avviste søndag Senterungdommens forslag om lik verneplikt for begge kjønn. - Det er selvfølgelig litt surt, og akkurat nå er jeg skuffet over dette, sier leder i Troms Senterungdom Sandra Borch (bildet).

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

På bildet:

Sandra Borch fra Troms Senterungdom ble ikke møtt med velvilje til saken om lik verneplikt for begge kjønn i millitæret.

Det ble svært jevnt under avstemmingen, og landsmøtet måtte stemme to ganger, men motstanderne av verneplikt for kvinner fikk et knapt flertall.

Skuffet over avgjørelse

Den kanskje mest aktive forkjemperen for kjønnsnøytral verneplikt Sandra Borch, leder for Troms Senterungdom var tydelig skuffet etter at det var klart at det var et knapt flertall mot forslaget. - Det er selvfølgelig litt surt, og akkurat nå er jeg skuffet. Men vi skal fortsette å kjempe for denne saken. Jeg tror dette er en modningssak. Dette er et generajonsbestemt skille, og debatten er ny, forklarer hun til nettavisen.

Lynkarriere i partiet

20- åringen fra Lavangen som har gjort lynkarriere i Senterpartiet gjorde seg tydelig bemerket på talerstolen i Ålesund på sitt aller første landsmøte, og kom blant annet med sterk kritikk mot Senterkvinnenes argument om at kvinner må unntas verneplikt på grunn av omsorgsplikter i hus og hjem.

Latterlig argument

- Det er latterlig dårlig argument, jeg trodde vi var kommet lengre. Det er rett og slett trist å se at kvinner bli stemplet som hjemmeværende omsorgsarbeidere som føder barn for samfunnets skyld. Ingen kvinne som ønsker og kalle seg likestilt bør akseptere dette, tordnet Borch mot argumentet til Senterkvinnene.

Lik deling av muligheter

Videre i sitt innlegg på generaldebatten lørdag påpekte en ivrig Sandra Borch at reell likestilling ikke bare betyr lik deling av mulighetene, herunder jobb, utdannelse og valgfrihet, men også pliktene. Verneplikt er en slik plikt som må deles dersom mulighetene skal deles. Man kan ikke velge bort elementer fra likestillingen bare fordi man ikke liker dem.

Fikk skryt

Sandra Borch får også støtte og skryt for sine uttalelser av nestleder i partiet, Lars Peder Brekk, som også er en ivrig forkjemper for kjønnsnøytral verneplikt. - Jeg føler så absolutt ikke jeg har tapt denne saken, jeg føler heller jeg har vært med på å bidra til å få en sunn diskusjon rundt temaet, og jeg er ganske sikker på at Senterpartiet kommer til å gå inn for dette om noen år, avslutter Sandra Borch.