Salangen-Nyheter

Markerer OD-dagen tidligere:

Snart klar for OD-dagen

Thea Rørstrand (t.v.), Julia Jones og Dagny Marie Bråthen i OD-komitéen ved Sjøvegan VGS oppfordrer bedrifter i SJøvegan om å ta godt i mot ungdommen under årets markering av OD-dagen. FOTO: ALEKSANDER WALØR

SJØVEGAN: OD-dagen (Operasjon Dagsverk) markeres i Salangen 17. oktober. Formålet i år er å samle inn penger til ungdommen i Kongo som mister skolegang for å måtte jobbe i gruver med grufulle forhold.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Mobiltelefonen, laptoppen, iPadden eller TVen du har i stuen er laget med veldig mange deler. Noen så små at man skulle tru de for seg selv var verdiløs. Det er ikke helt sant. Verdien av mineralene kommer i form av livet som innsats til barnearbeidere og ungdom i DR Kongo (Den demokratiske republikken Kongo) som mange timer hver dag, dypt ned i jorda risikerer alt for lite eller ingenting i belønning. I år ble OD-dagens tema bestemt ved Elevtinget å omhandle disse ungdommene, og gi dem en hjelpende hånd for å bedre livet til de utsatte ungdommen i DR Kongo.

Hiv dere med!

I år markeres OD-Dagen 17. oktober i Salangen. Resten av Norge arrangerer OD-dagen 27. oktober, men Thea Rørstrand i OD-komiteen ved Sjøvegan VGS kan forklare hvorfor. – Dagen ble slått sammen med den internasjonale uken på skolen. De går mye sammen, og det ble en enklere løsning, sier Rørstrand, og bemerker viktigheten med innsamlingen i år. – Det er unge mennesker mellom 10 til 18 år som jobber med å grave ut mineraler med livet som innsats. Pengene som kommer inn skal gå til rettighetsarbeid, og få så mange ungdommer tilbake i skolen som mulig. De har forferdelige levemåter. Mye overgrep og farlig arbeid som bevises med mange dødsfall på grunn av gruvekollaps som eksempel, sier Rørstrand.

*Saken fortsetter under bildet*

Thea Rørstrand (t.v.), Julia Jones og Dagny Marie Bråthen i OD-komitéen bemerker de er til hjelp om det blir en utfordring å finne seg jobb på OD-dagen. FOTO: ALEKSANDER WALØR.

Jobb i Salangen

OD-dagen tilbringes av elevene for det meste ute i bedrifter og butikker. Alle elevene skal tjene inn 400 kroner til innsamlingen, og OD-komitéen er behjelpelig med å skaffe arbeid for OD-dagen. – Vi har liste som man kan skrive seg opp på. Si i fra om du sliter med å finne en jobb, så kan vi prøve å hjelpe, sier Rørstrand. Julia Jones legger videre til at hun er svært fornøyd med sammarbeidet i kommunen blant bedriftene og skolen. – Jeg har vært med på OD-dagen 2 år nå, og jeg føler vi alltid har blitt tatt godt i mot hos bedriftene. De fleste vet mer i dag, og vi informerer om prosjektet, sier Jones.

Har du spørsmål angående OD-dagen? Eller trenger du hjelp til å finne jobb? Ta kontakt med Thea Rørstrand (Tlf. 974 32 620) eller Julia Jones (Tlf. 417 81 366)