Salangen-Nyheter

Jaktsesongen på rype:

Spennende jaktsesong i gang

Årets rypejakt er i gang i vårt område. Mange har valgt å være ute i naturen i helga.

10. september er en dato mange går og venter i månedsvis på. Andre må kanskje vente til helgen før muligheten byr seg, men nå er altså rypejakta startet.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

For å få litt innsikt i hvordan rypebestanden ligger an i år har vi pratet med fagsjef i jakt og fiske ved Statsskog, Jo Inge Breisjøberget. Det som går igjen er at det er stor variasjon. Utmot kysten har de litt bedre vilkår enn de har i indre strøk her i Troms og Finnmark, dette stammer av at våren kom tidligere ved kysten.

- Liten økning i voksne ryper

Breisjøberget er spent på årets jakt. 

- Den voksne populasjonen er litt bedre i år enn i fjor, men det er dårlig produksjon. Rypekyllingene er veldig små og det er ikke så mange av dem. En stor grunn, slik vi ser på det, er at våren kom så sent i år. Da har rypene blitt tvunget til å hekke på områder de vanligvis ikke gjør, og dermed vært større utsatt for predatorer. Kyllingene var heller ikke rustet til det kalde, våte været når de ble klekt til tross for at de trolig ble født senere på året enn vanlig. Dette vil igjen tilsi at de er mindre nå enn de burde være og dermed dårligere rustet nå når høsten og kulda kommer, sier Jo Inge til nettavisen.

I spørsmål om hvordan han tror jaktsesongen vil bli her i Troms i år, svarer han under middels til middels god jaktsesong. Dette pga. overnevnte.