Salangen-Nyheter

Kulturminnedagene 2017 i Salangen:

Trim og kulturhistorie

Folkehelsekoordinator Jorun Utne ser frem til folkevandring og guidet tur til Storhaugen på søndag, i forbindelse med kulturminnedagene. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

SJØVEGAN: Til helga starter kulturminnedagene, og fokus vil primært være på Salangsverket og historien rundt driften. Det blir blant annet folkevandring til Storhaugen.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse
Annonse

Førstkommende helg begynner kulturminnedagene, og da blir det stort fokus på Salangsverket. Salangen historielag i samarbeid med Sør-Troms Museum, kommunen og frivillige organisasjoner inviterer til en spennende og lærerik dag ved ruinparken ved Salangsverket førstkommende lørdag. Fra klokken 14:00 starter Salangen musikkforening med å hilse alle velkommen, sammen med leder for Salangen Historielag, Eliseus Rønhaug. Etter innledning av Rønhaug overtar direktør ved Sør-Troms Museum, Ole J. Furuset ordet med en tale. Klokken 15:00 arrangerer elevene ved Salangen skole "Den levende skogen" i regi av Annkristin Bakkemo. 16:30 skal Vårkvad og Kjølenkoret fremføre Guiseppe Verdis "Slavekoret fra Nebukadnesar" sammen med Salangen musikkforening. I tillegg vil det være matservering ved ruinparken, og mulighet for omvisning og salg på Lilleverket nede ved sjøen.

Frode Hansen ved Sør-Troms Museum forteller at de har et tett program klart for helga. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

Vandring og guide til Storhaugen 

Søndag får man en unik mulighet til å kombinere trening med en fordypning i historien rundt den gamle gruva på Storhaugen. Salangen historielag, Kulturkontoret, Sør-Troms Museum og Seljeskogen IL inviterer til folkevandring til Storhaugen med avgang fra Øvre Seljeskog klokken 10:00, hvor turen går inn til Storhaugen hvor Per Dalberg vil bistå med guidet tur rundt anlegget som var der i forbindelse med Salangsverket. - Per Dalberg er en utrolig dyktig historiker og kjenner både området og historien som sin egen bukselomme. I tillegg vil det være matstasjon på Storhaugen, så de som ønsker å kjøpe noe må huske å ta med penger, oppfordrer Frode Hansen ved Sør-Troms Museum.

Godt for folkehelsa

Folkehelsekoordinator i Salangen kommune, Jorun Utne skal selv være med på folkevandringen på søndag, og håper så mange som mulig møter opp for å være med på turen. - Ettersom det er en bit å gå, er det ikke nødvendig å gå helt opp til Storhaugen, man kan for eksempel velge å bare gå til Bellassula og tilbake igjen om man ønsker. Men det er tross alt en god mulighet til å lære mer om området, jeg oppfordrer alle til å være med, det er en fantastisk fin tur, og vi vil gi et rolig tempo så alle kan kunne holde følge, de som ønsker å gå i litt raskere tempo kan gjerne gjøre det og gå i forveien, når vi kommer på toppen blir det grillig og matstasjon, sier folkehelsekoordinator Utne.