Går fra stålanlegg til miljøvennlig plastmerd
Unik merd for oppdrettsfirma
Lakseslakteriet på Rolløya i Ibestad kommune, Breivoll Marine har nå fått en ny merd bestående av plast og kompositt. Før den nye merda kom har Breivoll Marine hatt en merd bestående av stål. denne har vært hos dem siden 2014.
Publisert: 20.05.2021 kl 00:00

Den nye merden ankom slakteriet 20.april men har vært i bruk nå i litt over en uke.
Sparer miljøet
Den nye merden er laget av plast og kompositt og er mer miljøvennlig. Hele merden er laget i 100% vedlikeholdsfri PE-plast.
- Merden er laget på plast som er nedbrytbar og varer i mange år, sier daglig leder ved Breivoll Marine Ole Aksel Johansen.
Robust og hardfør
Breivoll Marine ligger værutsatt til. Merden som nå er ankommet og allerede tatt i bruk er konstruert slik at den er fleksibel med tanke på produksjon og beliggenhet. Plasten som brukes gjør også merden mer robust
- Vi har laget en merd som skal tåle den værutsatte plassen. Plasten har lang levetid og er utrolig sterk og fleksibel, sier Søren Balteskard, styreformann i Nothern Lights Salmon AS som er største eier av Breivoll Marine.
Henvendte seg til Tromsø
Det har vært en lang prosess for å produsere denne merden. Med visshet om kunnskap om konstruksjonen har partene vært i kontakt med Nofi AS i Tromsø.
- Vi gjorde en henvendelse til Nofi og engasjerte dem i prosjektet. Mange ingeniører har vært med på jobben og vi har nå fått fram et produkt vi har veldig stor tro på.
Prinsippet er det samme. Ny måte med nytt materiale
Ved å bruke plast og kompositt i konstruksjonen får Breivoll Marine fleksibiliteten de trenger både for å levere fisken inn i merdene fra bryggbåt og levere fisken inn til land.
- Det er montert fiskepumpe i selve konstruksjonen slik at de kan skylle dekk og faktisk kunne kjøre ATV for å frakte utstyr og andre ting. Det er arbeidsomt med et tungdrevet anlegg og derfor er det laget smarte løsninger for å trenge fisken og for å få fisken inn på slakteriet, sier Balteskard.
En løsning også i fremtiden
Breivoll Marine har hatt merden i bruk i litt over en uke, og allerede er det kommet forespørsler om slike merder.
- Vi må nå bruke anlegget litt mer å få ting på plass. Når vi har fått det til vil det sikkert være flere som ser dette som et flott arbeidsredskap for å håndtere all fisken som skal innom i løpet av et år, sier Søren Balteskard og legger til at det er det samme som på det gamle anlegget, men at man har gjort anlegget mer integrert og smartere.