Salangen-Nyheter

Låven på bygdetunet har rast sammen:

Usikkert hvorfor det raste

Det er enda usikkert hva som førte til at hele andre etasje på låven ved bygdetunet i Øvre-Salangen kollapset i går søndag. FOTO: ULRIK JENSEN

PRESTBAKKEN: Låven på Salagnen bygdetun i Øvre-Salangen raste i går ettermiddag sammen. Det er enda usikkert hva som er årsaken til at den kollapset. Frode Hansen ved Sør-Troms museum forteller det var et trasig syn som møtte han.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Sist oppdatert: 25.04.2017 kl 00:00

ANNONSE
Annonse

Ved 18:00 tiden i går kveld fikk Frode Hansen ved Sør-Troms museum beskjed fra naboer ved bygdetunet i Øvre-Salangen om at hele andre etasje av låven som er del av bygdetunet hadde kollapset. - Det første jeg tenkte når jeg fikk beskjeden var at det ikke var folk i nærheten da det skjedde, og ikke lenge etterpå kjørte jeg dit og ble møtt med et sørgelig syn, forteller Hansen til nettavisen.

Hele etasjen

Hansen forteller at naboene som hadde kontaktet han satt å spiste middag da de hørte et forferdelig smell og så at taket var falt sammen på låven. Det er enda usikkert hva som er grunnen til at det kollapset, da det ikke ser ut til å være vekten av snøen på taket. Hele andre etasje av fjøsen er rast sammen, og Hansen håper de snarest kan begynne å rydde opp både for å finne ut hva som var årsaken og for å få en oversikt av hva som er av skader på gjenstandene som var lagret inne på låven.

- Det er kjempetrasig at dette har skjedd, sier Frode Hansen ved Sør-Troms museum. FOTO: ULRIK JENSEN.

Hadde gjennomgang i fjor

Senest i høst ble det gjort en grundig gjennomgang av hele bygget og det ble ikke påvist hverken råte eller andre potensielle skader på byggverket. De har gjort en grundig fotodokumentasjon som de nå har sendt til forsikringsselskapet, og venter nå på tilbakemelding før de vil starte videre planlegging av både rydding og om de skal bygge opp låven på nytt. - Andre etasje ble bygget på 1980- tallet, mens første etasjen består av to tømmerkonstruksjoner som ble flyttet dit fra andre gårder. For eventuell nybygging av andre etasjen er først og fremst et økonomisk spørsmål, så det vil ikke bli tatt noen beslutninger før vi før svar fra forsikringsselskapet, sier Hansen til nettavisen.

Slik så fjøsen på Bygdetun ut før den raste. FOTO: PER ASBJØRN GUNDERSEN.