Salangen-Nyheter

Isak Bakli Aglen (17) spiller Torje i 22 July:

Var selv 10 år i 2011

FOTO: FILMFESTIVALEN I VENEZIA

FOTO: FILMFESTIVALEN I VENEZIA

SJØVEGAN/TROMSØ: 10. oktober var det premiere for filmen "22 July". Filmen som tar for seg den alvorlige terrorhandlingen i 2011 er i regi av Paul Greengrass hadde et budsjett på 20 millioner US dollar. Blant skuespillerne finner vi en Tromsø-gutt med aner i Salangen.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse
Annonse

Den britiske regissøren Paul Greengrass' siste storsatsing på lerretet er filmen "22 July" som hadde premiere 10. oktober i år. Filmen hadde et budsjett på tjue millioner amerikanske dollar (cirka 167 millioner NOK). Student ved dramalinjen på Kongsbakken videregående skole i Tromsø, Isak Bakli Aglen (17) med aner fra Salangen var med å spilte i denne filmen. Karakteren han spilte var basert på hvordan Torje Hanssen opplevde det grufulle dramaet på Utøya den 22. juli for 7 år siden.

Alvorlig tema

Isak forteller at han følte seg trygg på sin rolle i denne filmen ettersom regissør Paul Greengrass' ydmykhet og respekt for det alvorlige temaet i filmen. – Det var betryggende å vite at man jobber med en såpass erfaren regissør. Greengrass er veldig dyktig på å lage filmer om virkelige hendelser på en seriøs og respektfull måte. Det var veldig lærerikt å være med på denne innspillingen, jeg har lært veldig mye om 22. juli, forteller skuespiller Isak Bakli Aglen.

Var 10 år i 2011

Selv var Bakli Aglen bare 10 år da terrorhandlingene skjedde, noe som har gjort at han kun i senere tid har kunne satt seg inn i hva som faktisk skjedde, og at det å være med i denne filminnspillingen ga han et lite innblikk i hvordan det hele utartet seg den fredagen for syv år siden som krevde 77 menneskeliv, hvor de fleste av dem var ungdommer. – Man kan på det beste bare prøve å forstå hvordan det var for de som faktisk opplevde dette, men under innspillingen kunne man få noen glimt av hvordan det kunne ha vært. Det var en del sterke øyeblikk, forteller syttenåringen i intervju med nettavisen.

Stolt over filmen

Regissørens formål med "22 July" var å adressere høyreekstremisme og hvilken trussel den utgjør i dagens samfunn, noe Bakli Aglen mener Greengrass har fått til på en sakelig og seriøs måte. – Jeg synes filmen ble veldig bra, og jeg er stolt over arbeidet som er gjort. Regissør Paul Greengrass har klart å få frem historien på en måte som viser respekt for hendelsen som filmen er basert på, forteller Isak Bakli Aglen avslutningsvis i intervju med nettavisen.

Annonse