Salangen-Nyheter

Oda er samisk veiviser:

- Vært et spennende år

Slik ser det ut når Oda og de andre samiske veiviserne står på scenen å holder foredrag, slik de har gjort siden i høst. FOTO: PRIVAT.

SJØVEGAN: Oda Celin Kjær Eriksen er 19 år og har det siste året vært samisk veiviser, hun har siden i høst reist rundt i Norge å holdt foredrag sammen med en knippe andre ungdom som og er del av tiltaket Samisk veiviser.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

En av de fire veiviserne er Oda Celin Kjær Eriksen som forteller at året som veiviser har vært utrolig spennende og lærerikt. Hun forteller at året begynte med ett seks ukers studie hvor de lærte om samisk historie og religion som avsluttes med en eksamen før de får begynne reisingen. - Før jul så var vi både i Oslo, Kristiansand og Nordland, og i år har vi blant annet vært i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Stavanger, Trøndelag og Gjøvik, forteller samisk veiviser Oda Celin Kjær Eriksen.

Ble oppfordrert av sin lærer

Grunnen til at Oda valgte å bli veiviser var hennes samisk lærer på videregående som oppfordret henne ettersom hun var usikker på hva hun skulle gjøre etter å ha fullført videregående. Dette angrer ikke Eriksen på, hun forteller at året har vært helt fatastisk spennende og hun har fått opplevd veldig mye, i tillegg får hun 30 studiepoeng og et stipend på 190.000 kroner for å være med, samt at reise og opphold er sponset.

Oda Celine Kjær Eriksen sammen med med-veiviser Maja-Sofie Larsen Fjellström. FOTO: PRIVAT. 

Endelig funnet ut hva hun skal bli

Oda forteller at hun selv ikke snakker samisk, men forstår en del ord. Foredragene som veiviserne holder foregår på norsk, utenom noen tilfeller hvor de har hatt med en samisk tolk. Nå er det ikke lenge igjen før Eriksen er ferdig som samisk veiviser, og hun har i tillegg funnet ut hva hun ønsker å bli. - Nå har jeg kun en reiseuke igjen, da skal jeg til Oslo igjen for å holde flere foredrag, og etterpå er det eksamen. Videre har jeg lyst å studere til å selv bli lærer, men må vente å se om jeg har fått plass på universitetet hvor jeg har søkt, avslutter Oda Celine Kjær Eriksen i intervju med nettavisen.

[BEDIT22]

Nå nærmer det seg slutten av skoleåret og årets veivisere skal byttes ut:

Et innlegg delt av @samiskeveivisere onsdag 10. Mai. 2017 PDT