Salangen-Nyheter

Hulbækmo og Jacobsen spilte på Kåre:

Verdensvant folkemusikk

Det musikalske ekteparet Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen var torsdag kveld å spilte konsert nede hos Kåre på Kaia. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

SJØVEGAN: Torsdag kveld var det prisbelønte musikkparet Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen å holdt konsert nede på Kåre på Kaia. Det var god stemning inne på lokalet når duoen fremførte flott folkemusikk.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse

Torsdag kveld var det god stemning inne hos Kåre på Kaia på Sjøvegan når Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen hadde kommet for å spille. Konserten bar sterkt preg av en verdensvant folkemusikkduo som også hadde reist litt i tid. Begge er godt etablerte musikere, og har spilt for fulle konserthus både inn- og utenlands, men slike små intimkonserter setter de stor pris på. - Det var gjennomført koselig, både Viseklubben Baluba, Kåre på Kaia og folket på Sjøvegan er veldig trivelige og engasjerte folk. Lokalet til Kåre på Kaia var veldig koselig og fint tilrettelagt for en slik konsert, sier Tone Hulbækmo i intervjuet med nettavisen. - Det blir en veldig spesiell kommunikasjon mellom oss og publikum, de er med å sette preg på konserten og man kjenner engasjementet mye bedre. Jeg verdsetter slike konserter veldig høyt, skryter Hans Fredrik Jacobsen.

Det var god stemning inne på Kåre på Kaia torsdag kveld. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

Folkemusikk med rik bakgrunn

Både Tone og Hans Fredrik har en meget rik musikalsk bakgrunn, og har sammen spilt alt fra middelaldermusikk til folkemusikk sammen med lokale fra alle verdens kanter, i tillegg til mer kommersiell folkemusikk og populærmusikk. Jacobsen er blant annet kjent fra Secret Garden, og begge to har vunnet flere priser, blant annet Spellemannsprisen. I tillegg er de veldig allsidige musikere som trakterer flere instrumenter, og bytter stadig instrumenter under konserten. Det første de spilte under torsdagens konsert var en flott instrumental som heter "Inn i eventyret" og består kun av en harpe, spilt av Tone, og en gitar hvor Hans Fredrik veksler mellom fingerspill og slide.

Hans Fredrik Jacobsen hadde med både gitar og en rekke blåseinstrumenter. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

Verden rundt og Erik Bye

I løpet av konserten spiller de en rekke låter som hver har sin unike bakgrunn. Noen av låtene er tydelig preget av deres reiser i utlandet og gir litt ekstra krydder. Tone forteller om da hun spilte sammen med Tibetanere i Himalaya, i tillegg har hun flere ganger vært med på prosjekter i Afrika. - Jeg har opptrådt i alle verdensdeler, forteller Hulbækmo. Hans Fredrik har og vært i Afrika, da sammen med selveste Erik Bye hvor de besøkte buskfolket i Kalahari ørkenen. - Erik Bye var veldig opptatt av urbefolkning og deres skjebne, og etter en uventet invitasjon over telefon dro vi ned sammen, Erik Bye og jeg for å besøke dem og lage radioprogram. Da ble jeg veldig godt kjent med Bye, og vi fortsatte vennskapet i etterkant av reisen. Det var en stor opplevelse. Sammen jobbet vi litt med musikk, blant annet tonesatte han en melodi jeg hadde laget, og som ble den siste sangen han laget før han gikk bort, forteller Jacobsen, som forøvrig spilte et par av Byes sanger under torsdagens konsert.

Tone Hulbækmo med sitt gamle trøorgel som har fulgt henne store deler av karrieren. Orglet er bare ett av flere instrumenter som hun hadde med seg til Sjøvegan. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

- Dette vil vi huske

Det musikalske ekteparet synes det er veldig gøy å være ute og reise, og søndag skal de spille konsert i Tromsø før de reiser sørover igjen. De legger dog ikke skjul på at om de blir invitert så stiller de gladelig opp for en ny konsert i Salangen. - Vi har veldig lyst å komme tilbake til Sjøvegan igjen å spille, dette ga mersmak! Vi har følt oss veldig velkommen her, og ser frem til fremtidige besøk. Dette er en slik konsert vi garantert kommer til å huske hele livet. Den skiller seg så ut, det var noe veldig personlig og eget over den. De store konsertene har en tendens til å bli veldig lik ettersom publikum bare blir en stor mengde, men her vare det mange individer. Det blir en mye nærmere kontakt med publikum. Dette er kanskje den mest optimale måten å formidle musikk på. Vi blir i veldig godt humør av å være ute på tur, og det å reise rundt her i Nord-Norge er minst like spennende og interessant som å reise i Kina eller hvilket som helst annet sted i verden, forteller Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen til nettavisen. Avslutningsvis ønsker de å gi en stor takk til Salangen, Kåre på Kaia og viseklubben Baluba for et flott opphold.