Salangen-Nyheter

Kjørte lastebilen fra Oslo til Sjøvegan:

– Vi hadde flaks i Trønderlag

Thor Eriksen og hans gamle venn Asgeir Walle hentet den gamle lastebilen fra Oslo til Sjøvegan, da den ble brukt i gamle Sjøvegan Snekkerfabrikk. FOTO: ALEKSANDER WALØR

SJØVEGAN: For cirka en uke siden skrev nettavisen om en unik lastebil fra Sjøvegan som dukket opp på Sunnmøre. Thor Eriksen hans gode venn, Asgeir Walle var personene som hentet den til Sjøvegan på 70-tallet. – Det er artig at bilen kommer til verdighet igjen, sier Eriksen.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

På 70-tallet jobbet Thor Eriksen som mekaniker ved Salangsverket, og hans gode venn Asgeir Walle som også var bilselger. Eriksen fikk et unikt oppdrag om å sette seg dypt inn og studere en lastebil, som tilfeldigvis også skulle være datidens Sjøvegan Snekkerifabrikk, Hytteproduksjon sin nye tjenestebil. – Det ble 14 dager i København på kurs på den bilen. Asgeir solgte bilen til snekkerifabrikken, for allerede da hadde de behov siden de brukte slike mye til storkjøring av hytter, forklarer Eriksen.

Oslotur

Lastebilen ble solgt til Snekkerifabrikken, men ble bestilt inn og plassert i Oslo, ettersom de også skulle montere kran på den. – Snekkerifabrikken hadde en gammel Scandia med bakmontert kran. Den ble demontert, og deretter sendt sørover til Oslo hvor de bygde kranen på bilen. Sammen med kassen bak var den klar, og da dro jeg og Asgeir sørover for å hente bilen, forteller Eriksen.

Stopp i Trønderlag

Da de ankom området med lastebilen, sjekket Thor og Asgeir om alt var som det skulle være. – Alt var i skjønneste orden. Da vi dro hjem tok vi også med en ny Granada som vi tok med i kassen på lastebilen, men "et lite aber" var at vi kjørte med prøveskilt, sier Eriksen. Dette skulle vise seg å skape noen svettedråper hos kompisene da de ankom kontroll på Trønderlag. – Regelverket sa vi ikke hadde lov å kjøre "tjenestekjøring" med prøveskilt. Siden det var en personbil i kassen, regnet kontrollørerene det som tjenestekjøring. Heldigvis var Asgeir god å snakke for seg, for han forklarte vi jobbet i samme firma, og da vi hentet lastebilen, kunne vi like godt ta med ny bil til Salangsverket som salgsvare. Den yngre kontrolløreren var skarp og ville ikke gi slipp så lett, mens han andre som var litt eldre var litt mer rund i kantene. De gjorde ferdig papriene, så spurte Asgeir "hva gjør vi nå?", så snur den eldre kontrolløreren og sier "jeg trur nok dere bare skal kjøyr". Så enkelt var det, sier Eriksen og ler.

*Saken fortsetter under bildet*

Nå skal den gamle lastebilen renoveres etter vinteren og skal forhåpentligvis bli en god stund hos sin nye eier i Ålesund. FOTO: ROAR PETTERSEN

Ikke egnet for vinterkjøring

I følge Eriksen var resten av turen nordover problemfritt, og som mekaniker drev han med service på lastebilen når det trengtes, men i følge Eriksen ble ikke bilen brukt så veldig mye. – Den ble litt lite brukt etter at de fikk en annen lastebil. Det er tandemdrift på Forden, og det er ikke særlig å bruke på vintertid. Den sto mye på vent, og jeg trur ikke den ble kjørt mer enn 100.000 kilometere som er ganske lite for slike. Da snekkerifabrikken ble omgjort, ble delen av lagerbygningen som sto på oversiden solgt i fra fabrikken, og der inne sto bilen. Det var siste gang jeg så til bilen, og det er artig å se at den skal komme til verdighet igjen etter så lang tid, avslutter Eriksen.