Salangen-Nyheter

Asfalt til skinner:

- Vi må stå sammen

Nikolai Berglund Skogan vil kjempe for å få jernbane til Troms. FOTO: PRIVAT

TROMSØ/NARVIK: Troms KrFU vil ha togstrekningen mellom Tromsø og Narvik med i KrF sitt stortingsprogram 2017-2021. - Vi i nord må stå sammen og enes om at det skal bygges tog i Troms, sier Nikolai Berglund Skogan.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Den 12.mars 2016 vedtok landsstyret i KrFU en resolusjon om utredning og planlegging av jernbane i Nord-Norge. I resolusjonen står det «KrFU ønsker en utredning på bygging av jernbane til Nord-Norge og forventer en tydelig satsning på klimavennlig transport i Norges nordlige landsdel». - Jeg kan si meg enig med Einar Sørensen fra NHO i at vi må satse på togstrekningen Tromsø-Narvik. Det er definitivt den viktigste transportstrekningen i Troms og den mest realistiske strekningen vi kan få tog på. I Troms har vi et etterslep på veier på minst 9 milliarder kroner og mange av veiene ligger på et grunnlag som gir store telehiv og utglidninger. Dette er både trafikkfarlig og koster oss ekstra mye penger i vedlikehold, skriver fylkesleder i Troms KrFU Nikolai Berglund Skogan.

Fra vei til skinner

Det er mange forskjellige forslag på hvordan byggingen av jernbanen skal bygges og planlegges. Skogan forteller at i første omgang må det fokusere på å bygge på denne strekningen før det kan tenkes på å bygge skinner utover i distriktene. - I Troms KrFU så mener vi at her må vi stå sammen i nord om en løsning. Målet må være å enes om en realistisk og effektiv bane i Troms.  Vi mener at strekningen Narvik til Tromsø er den mest viktige banen vi må følge opp. Det er for å sørge for at mye gods kan bli overført fra vei til bane og det vil lønne seg miljømessig og for næringslivet. Det er ikke en umulighet at det etterhvert kan bygges jernbaner utover distriktene, blant annet til Salanger, fortsetter Skogan.

Vil stå for krava

- Alt for lenge har vi sittet her i Nord og ikke fått en eneste jernbaneskinne til Troms og Finnmark. Hvert år så blir det budsjettert millioner av kroner til jernbane. Det er på tide at folket i nord får sin del av kaka og da trenger vi et samlet folk fra nord og politikere som vil følge det opp, avslutter Skogan og legger til at Troms KrFU kommer aldri til å la kravet om jernbane i nord dø.