Salangen-Nyheter

Salangsværing utvikler mobilapp:

Viktig verktøy for lungesyke

Utflyttet salangsværing, Elin Johnsen har siden 2014 jobbet som fysioterapeut for lungesyke, nå lanserer hun snart en mobilapp som vil være viktig hjelp for lungesyke over hele landet.

SJØVEGAN/FØRDE: Utflyttet salangsværing, Elin Johnsen har siden 2014 jobbet som fysioterapeut for lungesyke, nå lanserer hun snart en mobilapp som vil være viktig hjelp for lungesyke over hele landet.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse

Elin Johnsen er utflytta salangsværing og jobber nå som spesialfysioterapeut ved Helse Førde. I løpet av de siste to årene har hun jobbet med å utvikle en applikasjon, kalt Pust deg bedre, som vil gjøre det lettere for lungesyke å gjøre egenbehandlinger. Kronisk lungesyke kan ikke kureres, men ved å legge til rette for egenbehandling for å håndtere symptomer som slimplager og åndenød, kan fysioterapeutene bidra til å redusere forverringer og infeksjoner. Målet er at ved å bruke appen vil behandlingen individtilpasses og derav bli mer effektiv og skånsom for pasientene. Bruk av visualisering vil gjøre det lettere for pasientene å følge opp egenbehandlingen.

"Pust Deg Bedre"

Appen er utviklet gjennom et samarbeid med et selskap, Haptiq, som har spesialisert seg på 3D animasjoner. Appen visualiserer de forskjellige pusteøvelsene. Animasjonene suppleres med skriftlig informasjon, tilpasset både pasienter og fysioterapeuter. Den består en adminkonsoll hvor fysioterapeutene lager behandlingsplan og doserer øvelsene til pasientene, og en brukerkonsoll for pasientene hvor de tilpassede øvelsene er tilgjengelige for egenbehandling.

Snart klart for lansering

Det var høsten 2017 at Elin Johnsen først fikk formalisert ideen sin i en søknad om midler til utvikling av denne applikasjonen, og siden mai 2018 har hun jobbet 100% med prosjektet. I august 2019 hadde de en prototype klart for testing både hos pasienter, fysioterapeuter og andre teknologiinteresserte Høsten 2019 ble verktøyet videreutviklet med midler fra Extrastiftelsen. – Nå er målet å kunne få lansert appen i App Store (iOS) og Google Play i løpet av februar i år samt fortsette med piloteringsarbeid, sier prosjektleder for "Pust Deg Bedre" appen og spesialfysioterapeut, Elin Johnsen.

T.v.:  Mannlige modellen i 3D som puster etter innstillinger gjort i admin-konsollen i appen. Kan fjerne hudlaget (gjøre modellen transparent) som bildet viser og derav gi et tydeligere innblikk i hva som skjer når vi puster. Midten: Menylinjen i brukerkonsollen som viser hvilke pusteteknikker du har tilgjengelig (lagt opp av din fysioterapeut ut fra dine behov og effekt av behandling). T.h.: Animasjon av hva som skjer inni luftveiene når vi benytter de ulike pusteteknikkene (hvilken fysiologisk respons de ulike teknikkene har).

Her er eksempler på hvordan modellen kan illustreres på ulike måter, avhengig av hva fysioterapeuten ønsker å vise.