Salangen-Nyheter

Inga Fossli er 2. kandidat til sametingsvalget:

Vil ha mer kultur i sør

Inga Fossli er 2. kandidat på Samefolkets Parti liste i valgkrets 7. FOTO: PER HEIMLY.

Inga Fossli er 2. kandidat på Samefolkets Parti liste i valgkrets 7. FOTO: PER HEIMLY.

OSLO/SJØVEGAN: Inga Fossli er fra Spansdalen, men for tiden bosatt i Oslo og er 2. kandidat på Samefolkets Parti liste i valgkrets 7. Hun brenner for å skape en arena med samiske språk, kultur og utdanningskultur i Sør-Norge.

Publisert:

Annonse
Annonse

Hun er opprinnelig fra Spansdalen i Lavangen, men har siden 2005 bodd på Østlandet. Inga har utdannelse innen miljø og ressursforvaltning, og globalisering, og har helt siden 5-6 års alderen tilbrakt mange timer på Sametingets samlinger ettersom hennes mor satt på Sametinget fra 1989. - Jeg satt for meg selv og tegnet mens de diskuterte politikk på samisk. Ettersom jeg ikke kunne noe særlig samisk på den tiden fulgte jeg ikke så mye med, men jeg syntes det var gøy å være med mamma på jobb. Dette førte vel til at det ble naturlig for meg i voksen alder å ville inn på sametinget, forteller Inga Fossli i intervju med nettavisen.

Lite kulturformidling i sør

Av saker som står hennes hjerte nærmest er å tilrettelegge for flere språk- og kulturtilbud i sin valgkrets. Hun ønsker å få opprettet et ordentlig kultursenter som vil kunne fungere både som et samisk kultursenter med språk og kulturtilbud, og som et naturlig samlingssted for både samer og for nordmenn med en genuin interesse for samisk historie i Norge. - I sør finnes det i dag ikke noe samisk regionskontor, og veldig få samiske tilbud. Derfor mener vi at det er viktig at man får grunnlagt en arena hvor samer kan møtes og føle seg trygge. Ettersom det er flere som finner sin samiske identitet i voksen alder, mange eldre fastboende og nyinnflyttede studenterså trengs det flere arenaer der samisk språk- og kulturformidling i Sør-Norge, sier Fossli.

Drømmer om samisk praktbygg

Sammen med sine partifrender i Samefolkets Parti har de drøftet hvordan å kunne skape en slik arena. De ønsker et fora hvor samiske i alle aldre kan utvikle seg, i tillegg til å kunne ta i mot ikke-samiske som ønsker å lære mer om kulturen og historien. - Det vi ser for oss er et samisk praktbygg som innehar tilbud til både barnehager, skoleklasser, og voksne i alle aldre, en forelesningssal og språktilbud. Samisk Hus i Oslo får ofte henvendelser fra skoler om foredrag eller besøk fra samiske representanter, ofte i forbindelse med Samefolkets dag den 6. februar. Jeg har selv vært på en skole hvor jeg holdt foredrag en hel dag, dette gjorde jeg gratis ettersom jeg ville viderebringe samisk historie og kultur. Dette er noe Sametinget og Oslo kommune burde støtte opp i Osloskolene, siden lærerne selv sier de har for liten kunnskap om dette emnet, fortsetter Fossli.

Ser til utenlandsk studie

Inga forteller om en forskning som er utført både i Wales og på New Zealand hvor minoritetsgrupper ble separert fra det engelskspråklige samfunnet i forbindelse med språkopplæring, på denne måten ble de nødt til å benytte maori (New Zealand) og Walisisk (Wales) i opplæringsperioden, noe som ble bevist med særdeles gode resultater. - Barn som er utenom majoritetsspråket lærer språket fortere, noe disse studiene er et bevis på, derfor mener jeg dette burde prøves her til lands også. Det er ikke snakk om ren separering. Barn har uansett andre aktiviteter hvor de får snakke norsk. Dette er kun i sammenheng med samisk språkundervisning, avslutter  2. kandidat for Samefolkets Parti, Inga Fossli.