Annonse
Salangen-Nyheter

Historielag vil sette opp minnesmerke:

- Per Tønder skal huskes

- Per Tønder var en grei kar og et forbilde for alle som kjente han, sier Eliseus Rønhaug. FOTO: ALEKSANDER WALØR

- Per Tønder var en grei kar og et forbilde for alle som kjente han, sier Eliseus Rønhaug. FOTO: ALEKSANDER WALØR

SJØVEGAN: Salangen Historielag ønsker å sette opp et minnesmerke for den avdøde salangsværingen Per Tønder, som var en kolossal del av Salangen og Lavangens historie, som samfunnsbygger, sogneprest og ordfører.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Sist oppdatert: 03.08.2016 kl 00:00

Annonse
Annonse

Per Tønder ble født 6. april 1911 i Salangen og tok etter sin far, Kristian Tønder og utdannet seg som prest i tidlig alder, og ble dermed sogneprest i Lavangen og Salangen i 25 år, og deretter ordfører fra perioden 1966 til 1983. I tillegg hadde han en mengde viktige politiske verv utenfor kommunen. Blant annet har han vært vararepresentant i Stortingen, styreformann i TIRB, ordfører i representantskapet i Troms kraftforsyning og mye mer.  I sin tid flyttet veldig mange mennesker ut av Salangen, og Per Tønder ønsket å snu det ved å gjøre kommunen attraktiv igjen. Han skapte blant annet grunnlaget for Sjøvegan videregående skole i Salangen.

Per Tønder ble 104 år gammel før han gikk bort i fjor. FOTO: ØYENE.NO

Minnesmerket

- Det er viktig å minnes en så historisk kjent person som Per Tønder. Han gjorde veldig mye for Salangen i sin livstid, og mye av det han gjorde står fortsatt sterkt i dag, sier leder ved Salangen Historielag, Eliseus Rønhaug til nettavisen. Han bemerker at siden Per Tønders bortgang at han vil bli glemt blant salangsværingene hvis ikke et synlig merke blir satt opp. - Allerede nå er det mindre folk som vet hvem Per Tønder er, så vi tenker det er best å få minnesmerket opp snarest mulig, sier Rønhaug til nettavisen.

Godt sammarbeid

Salangen Historielag slo seg sammen med Salangen Kommune, Salangen Menighetsråd og Salangen Arbeiderparti for å gjøre Per Tønders minnesmerke en realitet. - Vi har hatt flere møter hvor vi har lagt fram skisser og ideer på hvordan minnesmerket blir å se ut, og hvor den blir å stå. Vi er langt i fra ferdig med å diskutere de største detaljene i lag, sier Rønhaug til nettavisen. Komiteen har i enighet bestemt at gratangskunsteren Alvin Jensvold skal utføre oppdraget til å lage minnesmerket.

Innsamling

Kostnadsoverslaget for minnesmerket er beregnet på å være på ca. 180.000 kroner. Rønhaug forklarer at en andel av pengene skal skaffes ved hjelp av innsamling og søknader om støtte fra instanser som Per Tønder gjorde en spesiel innsats under hans innholdsrike liv. Rønhaug inviterer også publikum til å stå fram og hjelpe saken ved å donere et valgfritt beløp til minnesmerket-kassen.

Ønsker du å være en del av innsamlingen til Per Tønders minnesmerke kan du donere et valgfritt sum til Salangen Historielag sitt kontonr. 4776 19 04562

Annonse