Salangen-Nyheter

Indlandet Auto startet i 1927:

90 år i beste velgående

I 1927 ble A.s. Indlandet Automobilverksted etablert. I år fyller de 90 år og har ikke bært særlig preg av tidens tann. I dag er det 3. generasjon Fjeldstad som driver. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

SALANGSVERKET: 1.november var det 82 år siden A.s. Indlandet Automobilverksted ble egen forhandler av Ford. Selve bedriften ble startet opp i 1927 av smeden Einar Fjeldstad og lå de første årene på Sjøvegan.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

I 1927 etablerte Einar Edvin Fjeldstad Sr selskapet Indlandet Automobilverksted på Sjøvegan. Fjeldstad var sønn av en smed, og selv var han en dyktig og nevenyttig smed med mange jern i ilden. Til da hadde han drevet  radio-, sykkel-, og et vulkaniseringsverksted, hvor han også reparerte både sykler og radioer fra sitt lokale på Sjøvegan, kjent som Radiobua. Via sin bedrift leverte han i 1919 den første bussen til TIRB (Troms Innland Rutebil) som ble stiftet tidligere samme år.

Avisannonse fra Nordlys, 31. mai 1969. FAKSIMILE.

Satt sammen Gran-flyet

1936 ble et viktig år for Fjeldstad og Indlandet Automobilverksted. Etter å ha signert skjøte, kjøper Einar Salangsverket fra bergverksselskapet med tilhørende byggverk. Mekanen er fortsatt i daglig bruk som verksted. Samme året ble han etablert som egen forhandler av Ford via import fra København. I samme periode var Einar E. Fjeldstad  var med å satt sammen flyet til Trygve Gran som ble levert i kasser via sjøveien. Det var ikke bare innen det mekaniske at Einar Edvin var en sentral skikkelse, han hadde også , de første årene,  status med fullmakt til fortolling, kontroll- og godkjenningsorgan for biler og annet gods.  Mye har endre seg etter at konsesjoner ble frigitt tidlig på 60-tallet.

Ragnhild Fjeldstad, barnebarn av Einar E. Fjeldstad viser stolt frem en av hennes bestefars gamle Tandberg radioer. Denne Huldra 5 seksjonsradioen, trolig fra sent 1950 tall er det fremdelst god lyd i. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

Eirik eller Erik

Ragnhild Fjeldstad er økonomi- og personalsjef ved Indlandet Auto, i tillegg til å være medlem av historielaget er hun også barnebarn av grunnlegger Einar Edvin Fjeldstad. Hun har jobbet lenge med å prøve å avdekke historien bak sin bestefar, og for noen år siden oppdaget hun at han også hadde laget sin egen sykkelmodell. - Erik eller Eirik heter sykkelen . Det er stort sett alt  vi har funnet ut . Vi visste ikke om den i det hele tatt før omlag tre år siden, da Einar jr fikk en henvendelse fra Jonas Øglænd som lurte på om vi hadde mer info om den. Eneste jeg har er bilde av min far som står med en sykkel fra den tiden han førte drifta i Sjøvegan, men er ikke sikker på om det er den sykkelen, forteller Ragnhild Fjeldstad til nettavisen.

Einar Edvin Fjeldstad Senior sine barnebarn; Einar og Ragnhild driver i dag Indlandet Auto. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

Kaffekverna

Fra en gård ved Kistefossen fikk Ragnhild Fjeldstad overlevert en gammel kaffekvern som var laget av hennes bestefar. Den lille kaffekvernen er forseggjort, men bærer preg av slitasje. Håndtaket er av en tom sytråsnelle av tre. Kaffekverna er bare en av mange gjenstander gamle Fjeldstad har laget, ellers kan det nevnes både kompressorer  av flymotor, strømaggregat, møbler, lysestaker, lampe og kollektbøssa til kirka.

Denne lille kaffekverna laget av Einar E. Fjeldstad fikk barnebarn Ragnhild Fjeldstad av en gård ved Kistefoss. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

ANNONSE
Annonse