Salangen-Nyheter

Jørgen Sundnes:

- Advarer mot svindelmail

SVINDEL: Slik så svindelmailen ut som Jørgen Sundnes mottok tirsdag ettermiddag. FOTO: SKJERMDUMP

SJØVEGAN: Tirsdag ettermiddag fikk Jørgen Sundnes inn en svindelmail fra en mistenkelig avsender som utga seg for å være Sparebank1.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Like etter klokken tolv tirsdag ettermiddag tikket det inn en epost i innboksen til Jørgen Sundnes fra Sjøvegan. I mailen hevdet avsender at kortet til Sundnes hadde blitt sperret på grunn av uautorisert bruk og ba Sundnes om å klikke seg inn på en lenke for å følge instruksjonene på nettsiden som ligger bak.

- Jeg er en gammel mann og har brukt data nokså mye. Å se hva som er svindel er relativt enkelt for meg. Dette luktet svindel på lang vei, sier Jørgen Sundnes til nettavisen tirsdag ettermiddag.

Får stadig svindelmailer

Sundnes forteller at han tar visse forhåndsregler når det tikker inn slike eposter. Ifølge Sundnes får han slike eposter ofte.

- Når jeg får inn sånt sjekker jeg hvem avsender er, og hvis ikke jeg kjenner den igjen så går jeg på søkemotorer for å se hvem det er. Jeg har sett mye slikt før. Det renner inn med sånne mailer. For meg er det ikke farlig, forteller han.

Han mener det er skremmende at folk går på slike svindeforsøk.

- Det skremmer meg at folk tror dette er ekte.

ADVARER: Kommunikasjonsdirektør i Sparebank1, Ida Håvik advarer mot slike svindel- e-poster som Sundnes har fått. 

Ikke uvanlig

Kommunikasjonsdirektør i Sparebank1, Ida Håvik, opplyser til avisen at slike svindeforsøk ikke er uvanlig.

- Det er ikke uvanlig at dette skjer. Det har gått mange slike mailer rundt det siste året. Dette er en type svindel som heter «real time phishing», forteller Håvik.

Real time phishing er en måte hackere bruker å tilegne seg personlig informasjon gjennom å utgi seg for å være instanser. Som regel ber hackerne deg om å klikke på linker hvor du fyller inn sensitiv informasjon som hackerne kan bruke til å, blant annet, stjele penger fra deg. Hun presiserer at Sparebank 1 aldri sender ut eposter hvor det best om koder og passord.

- Vårt råd til folk som får en slik mail er å aldri oppgi slik informasjon. Det vil aldri banken be deg om å oppgi, sier hun.

Håvik oppfordrer folk som mottar slike eposter til å sjekke avsenders epostadresse og å kontakte banken.

- Sjekk epostadresse og språket i mailen. Skulle du ha en dårlig magefølelse bør du ringe til banken for å sjekke. For vår del er det nyttig å bli tipset om slikt. Vi jobber med å ta ned slike domener. Ikke klikk på linkene, ikke oppgi koder og passord, og kontakt oss om du skulle få slike eposter, oppfordrer Håvik.