Salangen-Nyheter

Sandra Eira fra Finnmark skal på:

Ekspedisjon til Nordpolen

Sandra Eira har fått tatt noen tøffe bilder til sitt prosjekt om vikinggården. FOTO: CLAUS JØRSTAD

OLDERFJORD/SJØVEGAN: Sandra Eira fra Finnmark er ei dame med mange jern i ilden; hun er selvstendig fisker med egen sjark, og i april skal hun på ekspedisjon til Nordpolen.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Sist oppdatert: 09.01.2017 kl 00:00

ANNONSE
Annonse

I april skal Sandra Eira på ekspedisjon til Nordpolen. Hun har trent hardt siden i fjor sommer til denne ekspedisjonen, utenom da hun fikk treningskrantene på to måneder på grunn av et slitt muskelfeste, men nå begynner Eira å føle seg klar. - Jeg visste ikke helt hva jeg sa ja til, ikke før jeg så lista over utstyr og forberedninger, sier Eira. En ekspedisjon til Nordpolen krever mye, og både forberedelser og utstyr må det være av høy kvalitet for at en skal kunne være klar for de situasjoner som måtte oppstå.

- Polekspedisjonen er ment å vare cirka en og en halv uke, men vær, vind og skruis er avgjørende faktorer for hvor lang tid turen blir å ta, sier Eira til nettavisen.

Bildene av Sandra ble tatt ute på vinteren, og danner et godt bakteppe for vikinggården. FOTO: CLAUS JØRSTAD

Lang forberedning

Eira har trent aktivt siden i fjor sommer. Før snøen kom trente hun hjemme med eget utstyr, og når snøen kom har hun vært mye å gått på ski i lysløypene rundt i distriktet. På grunn av karantenen på to måneder har hun vært nødt til å trene ekstra hardt den siste tiden, dette til tross for at hun i slutten av november 2016 gikk til innkjøp av fiskebåt og måtte få i orden alle søknader om kvoter og andre papirer for å kunne være med på vinterens torskefiske.

- Blir spennende

Den siste delen av forberedelsen skjer på Svalbard, der skal hun være med på en mini-ekspedisjon som en oppvarming til selve Nordpol-ekspedisjonen. Eira har trent på å gå med tung pulk i uvær, noe som er en av de mange utfordringene man møter på oppe i isødet. - Det skal bli spennende å se hva som møter meg der oppe, forteller den eventyrlystne Finnmarkingen.

Det er ingenting å si på kostymene som Sandra bruker i forbindelse med prosjektet. FOTO: CLAUS JØRSTAD

Viking-gård

Noe Eira også har planer om er å bygge en viking/same-gård i Olderfjord hvor folk kan komme og få oppleve livet i Finnmark under middelalderen. Selv om dette kan være en turistrettet attraksjon, sier Eira at dette er like mye for hennes egen drøm om å få se og oppleve Finnmark slik det en gang var.

Mange jern i ilden

I tillegg til å være en eventyrer har Sandra Eira mange andre prosjekter på gang, deriblant ønsker hun å etablere et tilbud spesielt med tanke på de svakere stilte i samfunnet, slik at også de kan få oppleve Finnmark og arktisk liv og kultur, men først vil hun gjøre ferdig sine to nåværende primær-prosjekter. - Jeg begynner å se lyset i tunellen på polekspedisjonen og startfasen av fiskeriet, så til sommeren håper jeg å få tid til en seilas til enten Skottland eller Island, avslutter Eira i intervjuet til nettavisen.