Salangen-Nyheter

Historisk slåttseterbruk i Åmomarka

Flere besøker Gorsas-gammen

Den erverdige Gorsas-gammen blir titt og stadig besøkt i løpet av sommeren. Det viser gjesteboka som er liggende inne i gammen. Foto: Jon Henrik Larsen

Ved Åmomarka kan man finne den erverdige seterplassen som nå kjennetegnes som Gorsas-gammen. I sommervarmen er plassen reett så idyllisk.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Stadig flere salangsværinger legger turen innom Gorsas-gammen i Åmomarka i Salangen.

I sommer har det flere ganger vært observert folk ved gammen som ligger inne i Åmomarka i Salangen. Gammen ble for en tid siden restaurert. Gjenoppbyggingen ble gjort slik den opprinnelig så ut, rundformet og av kroksperrtypen. I gammen kan man koke kaffe og steike pølser på bålet.

Tidligere slåttseterbruk

Gammen tilhørte et tidligere slåtteseterbruk. Seterbruket var gårdens "forlengede arm", for å utnytte ressursene i utmarka. Innmarka måtte spares og vernes mot husdyra. Seterbruket Gorsas-gammen lå en times gange fra gården. Under utmarksslåtten, flyttet hele familien hit med buskapen.

Samisk navn

Navnet Gorsas er samisk og betyr "liten kløft". Like bak selve seterplassen er ei lita kløft i terrenget. Stabburet, "litjesjåen", er gjenoppsatt i skjelterverk, og står på fire påler. Kufjøset er bygget inn i bakken i flukt med den lille kløfta. Til daglig er det muligheter for å kunne besøke gammen uten noe form for vederlag.