Salangen-Nyheter

Ungdom med vann-prosjekt:

Fortsatt mye positivitet

Sharon Elsa Varughese (leder) og Stian Prestbakk (nestleder). FOTO: WENCHE KANSTAD

SJØVEGAN: Over 25.000 innbyggere har fått rent vann så langt, takket være den supre innsatsen til ungdommene på Sjøvegan videregående skole, gjennom 8 år.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Sist oppdatert: 10.10.2013 kl 00:00

En av skolens lærere har bodd i Kambodsja og foreslo at rent drikkevann til befolkningen i noen landsbyer der kunne være et konkret innsamlingsmål. Han inspirerte elevene som tente på ideen og hjalp med med å knytte kontakter. Prosjektet er elevstyrt, og hver høst opprettes det landsbykomite blant elevene på skolen.

Inntekt

Elevene på skolen må finne seg arbeidsplasser for landsbydagen (OD-dagen på andre skoler) 24 oktober. De skal tjene minimum 400 kr som går uavkortet i kassa til prosjektet. Tobias Mikalsen er en av elevene i 1SSA som har valgt å selge hjemmebakte hveteboller som en gest førr å få inn noen kroner til vann-prosjektet.

Tobias Mikalsen selger hjemmelaget boller til inntekt for vann-prosjektet. FOTO: WENCHE KANSTAD 

Komite

Det er 9 elever som sitter i komiteen. De har ansvaret for oppfølgingen av prosjektet, informerer Stian Prestbakk, og Sharon Elsa Varughese om.

Når frem

På spørsmål om de får bekreftelse tilbake på at pengene faktisk kommer frem, og at de blir brukt til formålet de er tenkt til, nikker de begge veldig. - Vi får mailer med budsjetter, rapporter, og bilder. Ja, til og med takkebrev fra innbyggerene kommer frem til oss, forteller Sharon ivrig. I 2010 var flere elever fra skolen i Kambodsja å så på prosjektet, og hva pengene var gått til.

Her ser vi lokalbefolkningen forsyner seg med rent vann. 

Konkurranse

Det ble laget konkurranse for å finne logoen til prosjektet "Water 4 lifte". Vinneren vant 2000 kroner, og ble trukket av elevrådet. Premien var sponset av skolen selv, og gikk ikke av prosjektets midler.

Armbånd

Nå selger de armbånd med navnet sitt på "Water 4 life" til 30 kroner per stykk. Alle som ønsker å kjøpe armbånd, kan ta kontakt med administrasjonen på skolen, og spørre etter Sharon Varughese. Armbåndene selges i kantina på filmdagen 22 oktober. Pengene går til prosjektet i helhet. Stikk innom skolen å kjøp deg et armbånd, og vær med på å gjøre en forskjell!

Lager av vann-filter transporteres ut.

Landsby-dagen 

24. oktober er den store dagen. Da håper komiteen at flest mulig av ungdommene er kommet seg ut i arbeid for å tjene penger til prosjektet. Næringslivet oppfordres til å ta imot elevene på Landsbygd-dagen, slik at de kan tjene penger til dette utrolig flotte prosjektet.

Lærerene

- Skolen er utrolig imøtekommende forteller Sharon og Stian. - Vi er svært takknemlige overfor administarsjon og lærerene i skolen, som hele tiden viser velvillighet, forteller de. Det var en tidligere lærer som tidligere har bodd i Kambodsja som førte til at prosjektet startet for 8 år siden.

Vann-stasjon med rent filtrert vann.

Resultater

Etter at filterne er utplassert, og helsepersonll har gjennomført opplysningskampanjer om hygiene og vannbårne sykdommer, er utbrudd av diare, dengufeber, og malaria blitt kraftig redusert. Komiteen har nå et ønske om selv å få dra ned til Kambodsja å se resultatene der nede. I denne forbindelsen trenger de sponsing av reise. De vil på denne turen kunne dokumentere hva som er gjort, og få prate med folket selv. Når de så kommer hjem igjen, vil denne informasjonen bli gitt vidre, for å fortsatt motivere til denne supre jobben som blir utført av våre flotte ungdommer.