Salangen-Nyheter

Kurs i garnproduksjon:

- Gleden er å spinne

Ossian Kidholm har over 35 års erfaring med å spinne ull. Nå er han i Salangen for å holde kurs i spinning og garnproduksjon. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

HAUGAN: Ossian Kidholm er nå på besøk i Salangen for å lære bort sin store lidenskap som er spinning av ull. Kurset foregår i disse dager ved Hauvang gård, og i tillegg til å holde kurs, reparerer han også rokker til lokalbefolkningen.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Ossian Kidholm er nå på besøk hos 4H gården i Salangen hvor han holder kurs i spinning med rokk. Selv har han lang erfaring innen spinning og produksjon av ull og garn. - Jeg har drevet med spinning i over 35 år, jeg har spunnet mest angora garn, og i tillegg til å holde kurs har jeg reparert over 1000 rokker mens jeg har reist rundt både i inn- og utland, forteller Kidholm

Ekte rokke-entusiast

I løpet av kurset går Ossian i gjennom alle aspekter som inngår i garnproduksjon og spinning. Han oppfordrer blant annet til å forbedre ergonomien når man spinner, utvikle deltakernes kunnskaper om fiber, hvordan å opprettholde en effektiv spinning, oppdaterer rokken og gir gode råd, hjelp og veiledning. Han jobber mye med å reparere rokken til sine kursdeltakere og andre. Han utfører reparasjoner og oppdaterer rokker med stor glede. - Jeg reparerer rokken slik at den skal virke, smiler han til nettavisen. Han oppfordrer alle i nærområdet som har en ikke-fungerende rokk til å besøke Hauvang Gård slik at han kan få den reparert. - Jeg har kurs på kveldstid, og jeg trenger noe mer å gjøre på dagen. Så det er bare å komme innom, nevner han.

Han har med seg tyve rokker, men han vil gjerne at folk bringer sine egne, da bistår han gjerne med enkle reparasjoner. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN.

Forelsket i anogra

Selv om Ossian Kidholm har over hundre forskjellige ullsorter i samlingen sin er det likevel angora som er hans store lidenskap. - Jeg har forelsket meg i angoraen som jeg har jobbet med i over 35 år. Til sammen har jeg spunnet over et halvt tonn angora i løpet av min karriere.

Glede er den store verdien

For kursinstruktør og rokke-entusiast Kidholm er det ikke pengene som driver han, men heller gleden han får av reise rundt å holde kurs i spinning. Han har til sammen hatt omlag to tusen elever på sine kurs, og har i denne sammenheng vært 27 ganger i USA. - Det er veldig morsomt å spennende å dra ut å holde kurs og å møte så mange spennende personer, og det er så mye glede i å lære andre å spinne, sier han stolt til nettavisen.

Her viser Ossian frem et flott angora skjerf strikket med garn han har spunnet. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN. 

Får mange tilbakemeldinger

Ossian forklarer at å spinne ull er mye teknikk, og det varierer mye fra person til person om hvor lang tid det tar å mestre, han har opplevd de som har vært fire ganger hos han på kurs. - Kursene mine er vanligvis på 20 timer, men det er for lite tid til å lære å mestre alt, men jeg får mange tilbakemeldinger fra tidligere elever om hvilken glede de har fått av spinningen, forteller Kidholm i intervju til nettavisen.