Salangen-Nyheter

Mange hjertestartere i Salangen:

Hjelp nærmere enn du tror

Overlege Lars Nesje forteller at dagens hjertestartere er innlagt stemme som kommer med instrukser underveis om hvordan man skal bruke den. ARKIVFOTO: PER ASBJØRN GUNDERSEN.

SJØVEGAN: En hjertestarter er et apparat som har reddet flere tusen menneskeliv, her i Salangen kommune finnes flere hjertestartere. Kommuneoverlege Lars Nesje forteller at de er veldig enkle å bruke.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Om man havner  i en situasjon hvor en person ligger bevisstløs og ikke puster normalt, er det viktig å vite hva man skal gjøre. - Først vil jeg understreke at for at man skal vurdere å bruke hjertestarter er kriteriene at pasienten er bevisstløs og puster unormalt, så skal man først rope etter hjelp før man ringer 113 og setter på høytaleren på telefonen slik at man kan kommunisere med AMK (akuttmedisinsk kommunikassjonsentral) mens man har begge hendene til rådighet for å behandle pasienten, forteller overlege Lars Nesje.

Maskinen er enkel å bruke

Nesje er enig i at det er viktig at allmennheten får vite mer om bruk av hjertestartere. - En hjertestarter fungerer på den måten at stort sett alle skal kunne bruke den, som regel ligger den i en koffert som man åpner og slår på, maskinen vil da begynne å snakke og gir instrukser om hva man skal gjøre. Det er to selvklebende plater som man fester på pasientens bryst på de plassene som er anvist på maskinen, så vil maskinen analysere pasienten for å finne ut om det er nødvendig med hjertestarter, og så gi instrukser videre til hvordan man gir støt, forteller Nesje.

Overlege Lars Nesje demonstrerer hvor enkel hjertestartermaskinene er å bruke. ARKIVFOTO: PER ASBJØR GUNDERSEN.

Finnes mange hjertestartere

Overlegen forteller videre at alle ambulanser i Helse Nord regionen er utstyrt med egen hjertestarter, men det finnes også hjertestartere rundt om kring på flere offentlige steder som for eksempel idrettsanlegget ved Idrettsheia, samt enkelte bedrifter som for eksempel Salaks som har hjertestarter både i Rotvik og ved Salangsverket. - De befinner seg inne i våre lokaler, og er innelåst etter stengetid, men om noen knuser et vindu i en nødssituasjon hvor en hjertestarter er nødvendig så vil de bli tilgitt, forteller Kristin Bekkeli ved Salaks.

Er er en liste over hjertestartere i Salangen:

- Legekontoret på Sjøvegan

- Rema 1000 Sjøvegan

- Apotek 1 Sjøvegan

- KOA Salangen

- Salaks, Slakteriet i Rotvik

- Salaks Smoltanlegget ved Salangsverket

- Idrettsanlegget på Idrettsheia

- Bekkebotn hos Rolf Lynum

- Samtlige ambulanser er utstyrt med hjertestarter

ANNONSE
Annonse