Salangen-Nyheter

Fiber- og mobilnett:

- Hun har sovet i timen

BEKLAGELIG: Terje Bertheussen (H) mener det er beklagelig at utbygging av fiber og bredbånd ikke er gjort på seks år i Salangen. FOTO: JON HENRIK LARSEN

SJØVEGAN: Terje Bertheussen i Høyre Salangen mener det bør bli fortgang i prosessen med å få ordnet fiber-nett i Salangen. Det ansvaret legger han oss ordføreren.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Terje Bertheussen er gruppeleder for Høyre i kommunestyret i Salangen kommune. Han reagerer på at det ikke ennå har kommet fibernett til Salangen.

— Jeg synes det er beklagelig at vi ikke har klart å få til dette på seks år. Nabokommunene har bygd ut fullverdig tilbud. Det viser at man har sovet litt i timen, mener han.

Bertheussen forteller at det i tidligere kommunestyremøter hvor fiberinternett ble diskutert også ble foreslått en konkretisert plan for hvordan fiberinternett kunne ordnes i Salangen.

— Vi i Høyre hadde et mer forpliktende forslag over en treårs-periode. Flertallet ville ha ny utredning om kostnader og teknologi. Vi får bare vente og se hva utredningen sier, men vi burde vært på banen for lenge siden. Det vi holder på med i dag er ikke forpliktende, sier han.

Han oppfordrer ordføreren til å få fortgang i saken.

— Ordfører har vært på banen og lovet at om ikke staten kommer på banen, så skulle kommunen gjøre det selv. Oppfordringen til ordfører og til det politiske flertallet i Salangen er å få fortgang i saken. Vi vil oppfordre til at politisk flertall gjøre noen forpliktende vedtak hvor man sier noe om hvordan det skal bygges ut fiber i Salangen. Vi ønsker konkrete planer som kan tid- og stedfestes, sier han.

Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo svarer slik på Bertheussens kommentar om bredbåndsutbyggingsplanene.

— Alle medlemmene i kommunestyret vet at vi var fått tilskuddsmidler tidligere og hva som er bygget ut for disse. Det var en søknad som ikke rakk veien innom Bredbåndsfylket i fjor. Den jobbes det med nå. Når vi får svar på den så får vi se hva vi får av statlige midler, og da vil vi se i hvor stort omfang vi må bruke kommunale ressurser. Vedtaket om full utbygging av bredbånd i Salangen står fast, sier ordføreren.

Hun påpeker at det er bygget ut med de statlige midlene som kom sist gang det ble søkt.

— Vi har allerede bygget ut for de statlige midlene vi fikk i forrige runde. Det er på våren søknadsfristen går ut. Vi får se hvem som får og hvor mye til sommeren. Forhåpentligvis vet vi hvor mye som kan dekkes av statlige tilskudd for så å legge en plan, sier hun.

Hun tilbakeviser påstanden om at det har blitt sovet i timen.

— Så straks vi får svar på søknaden må vi legge en plan for videre framtid om vi ikke skulle få statlig støtte. Man kan sette tidsfrist, men det er først og fremst symbolsk. Poenget er hvordan vi best mulig kan bygge bredbånd i tråd med det hele kommunestyret i Salangen ønsker. Ingen har sovet i timen. Vi har investert mye over mange år i Salangen i form av infrastruktur. Man kan ikke investere mer enn de pengene som man har og de tilskuddene som er, sier Prestbakmo.

Dersom ikke kommunen får statlig tilskudd til å bygge ut bredbåndsløsninger vil ansvaret falle på kommunen.

— Da må kommunen ta ansvar for å legge plan for finansiering av utbygging. Vi mp legge en plan for hvordan det skal foregå samtidig som vi skal drive skoler, legekontor, sykehjem og barnehager og samtidig investere i nødvendig infrastruktur. Det beste er å få statlig tilskudd. Bredbånd er viktig velferdsteknologi for bosetning, etablering, trygghet og beredskap, sier hun.

Hun forteller at kommunen har en god dialog med Telenor og at hun forstår folks bekymringer.

— Vi er i god dialog med dekningsdirektøren i Telenor og hadde et godt møte med han. Vi har god dialog med Telia også. Vi er avhengig at alle innbyggere har mulig til å ta kontakt via telefon. Jeg skjønner at folk er utålmodig. Det er viktig å ha tilgang. Vi er avhengig av å finne de beste løsningene samtidig som at vi drifter kommunen. Jeg har full forståelse for at innbyggerne er utålmodige. Dette er framtidens hovedveier for kommunikasjon, næringsutvikling og kommunale tjenester, sier hun.

MÅ VENTE: Ordfører i Salangen Sigrun Wiggen Prestbakmo forteller at det må ventes til søknaden om statlige midler til utbygging av fiber og bredbånd blir besvart til våren før det går an å legge en videre plan. ARKIVFOTO: JON HENRIK LARSEN

ANNONSE
Annonse