Salangen-Nyheter

Luftforsvarets årlige tradisjon:

I dag flyr de «julestjerna»

I dag fredag flyr Luftforsvaret den såkalte «julestjerna» over Norge. Også i vårt område vil vi se formasjonsflyvningen. FOTO: LUFTFORSVARET

Det er en tradisjon at Luftforsvaret flyr «julestjerna» over Norge i førjulstiden. Den egentlige hensikten er treningen med å planlegge, koordinere og gjennomføre formasjonsflyging med flere fly. Kampflyene vil også legge seg i en julestjerneformasjon over deler av landet for å markere slutten på året.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

– Dette blir første gang med så mange F-35 fly i formasjon for vår del. Vi gleder oss og ser fram til et av årets høydepunkt for 332 skvadron. Formasjonsflyging er også en viktig del av trening vår med kampfly, sier Tron Strand, skvadronssjef for 332 skvadron på Ørland flystasjon.

I dag fredag 11. desember og planlegges det å fly i deler av Midt-Norge, Nordvestlandet og Helgeland. Tentativ rute: Ørland, Trondheim, Levanger/Steinkjer, Namsos, Brønnøysund, Rørvik, Halsa, Molde, Ålesund og Kristiansund.

– Dette blir trolig en av de siste gangene vi vil fly med så mange F-16 i én og samme formasjon, forteller Erik Brettingen, sjef 331 skvadron ved Luftforsvarets base Bodø.

–  Å fly med rundt 20 fly i en julestjerneformasjon, krever solide ferdigheter hos flygerne. Dette byr derfor på mye god trening i formasjonsflyging, i tillegg til viktig tradisjonsbæring. Ettersom F-16 gradvis fases ut i løpet av neste år, vil nok årets gjennomføring oppleves som ekstra spesiell. Vi håper alle som følger med oss i nord, får et glimt av formasjonen på fredag, og at det blir en fin opplevelse, avslutter skvadronssjefen.

331 skvadron med F-16

I dag fredag er det tentativ rute som følgende: Leknes, Svolvær, Stokmarknes, Sortland, Andøya, Tromsø, Finnsnes, Sørreisa, Bardufoss, Harstad, Narvik, Evenes, Fauske og Bodø. Det presiseres at været kan gi endringer i planen. Høyde over bakken for flyene vil være fra cirka 1000 til 3000 fot.