Salangen-Nyheter

Blir pionerer i digitaliseringsprosjekt:

Kommuner tørr å satse

Ordfører i Salangen, Sigrun Wiggen Prestbakmo er svært fornøyd med sky- løsningen til kommunene. FOTO: ALEKSANDER WALØR.

Ordfører i Salangen, Sigrun Wiggen Prestbakmo er svært fornøyd med sky- løsningen til kommunene. FOTO: ALEKSANDER WALØR.

SJØVGEAN: Salangen, Lavangen og Gratangen satser på å være fremtidsrettet, og går nå i front om å bli de første kommunene i landet om å flytte all datamateriale i sky. Fylkesmannen har i tillegg innvilget støtte til et digitaliseringsprosjekt i kommunene.

Publisert:

Annonse
Annonse

Teknologi er i stadig utvikling og krever dermed mer kapasitet for å kunne fungere dynamisk. Salangen, Lavangen og Gratangen har gått sammen i et prosjekt hvor de skal legge all sin datalagring i sky. - Denne beslutningen er et resultat av et forstudie vi gjorde for å finne ut hvilken dataløsning som ville gi mest kapasitet ettersom vi fant ut at det var på tide med en oppgradering, forteller ordfører i Salangen, Sigrun Wiggen Prestbakmo til nettavisen. Som et resultat av forstudien ble det klart at en skyløsning ville passe kommunene.

Effektiv digitalisering

De tre kommunene har stort fokus på å være fremtidsrettet og Prestbakmo mener denne skyløsningen er helt i tråd med deres ideologi, ettersom de blir de første kommunene i landet som utfører denne typen løsning. De har i tillegg vært i kontakt med Moss kommune som har lagt deler av sin datalagring i sky. - Utgangspunktet for skyløsning er i hovedsak lagringskapasiteten, men vil også medføre muligheter for økt brukervennlighet både internt i kommunen og mellom kommune og innbyggere som ønsker en mer digital kontakt med kommunen. En god del tjenester kan også digitaliseres, for en mer effektiv drift, forteller Prestbakmo ovenfor nettavisen.

Personvern er viktig

Det å flytte all datalagring inn i en digital sky betyr betraktelig økt kapasitet. Prestbakmo understreker at personvern og datasikkerhet av høy prioritet, og at kommunene har ansatte med særlig ansvar for å ivareta dette. Planen er at de skal være i mål med implementeringen i løpet av våren 2018, først da vil alt legges ut i skyen. - Det vil bli gitt nødvendig opplæring til de ansatte i de applikasjoner og programmer, vi skal jobbe nært med fagenhetene slik at de er klare for overgangen, sier ordføreren.

Sprenge Grenser

I tillegg til å få et helt nytt system med mange nye muligheter blir også de tre kommunene pionerer for utviklingen i kommunesektoren. - Vi har som målsetting å være sprek, romslig og fremtidsrettet, og vi er ganske stolte over å være de første kommunene i landet om å ta dette systemet i bruk, forteller Prestbakmo. For kommunene betyr det også at de må lokalisere alle barnesykdommer og potensielle driftsutfordringer før løsningen blir tatt i bruk.