Salangen-Nyheter

Laila Myrhaug i Gratangen:

Blir filmstjerne i en alder av 104 år

Hun er 104-år gammel. Men nå blir Laila Myrhaug i Gratangen filmstjerne igjennom dokumentarfilmen “100 Up”. Filmen skal ha før-premiere på Narvik kino torsdag 22. september.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Sist oppdatert: 14.09.2022 kl 12:12

I følge omtalen av filmen handler den om syv fargerike og svært aktive 100 åringer omkring i verden, blant annet Nederland, USA og Norge. Nettavisen har tidligere omtalt Laila Myrhaug ved flere anledninger. I filmen er hun den norske deltakeren. Hun var 101 år da filmen ble spilt inn i Gratangen.

I følge Lailas sønn, Eirik Myrhaug skal hennes mor være tilstede på premieren i Narvik den 22.september.

Filmens regissør er den internasjonalt prisvinnende Heddy Honigmann (70), som døde før filmen nå blir vist i Norge.

Honigmann regnes som en av verdens beste dokumentarfilmskapere. Filmene hennes (korte og lange fiksjoner, korte og lange dokumentarer) har reist verden rundt og mottatt store priser og viktige retrospektiver (Toronto, Museum of Modern Art i NY, Paris, Berlin, Lisboa, Minneapolis, Barcelona, Madrid, Valencia, Ontario , Utrecht, Grasz, Chicago og Berkeley, blant andre).

Heddy Honigmann og Laila Myrhaug i samtale på Hamarn i Gratangen ved Laila Myrhaugs hus.

Hver sin historie

I filmen forteller hver av 100- åringene sin historie på sin egen måte. Noen gjør det med humor, noen gjør det med litt melankoli. Men i følge videoklippet som er laget før filmen, kan man tydelig se at visdommen kommer tydelig frem i uttalelsene deres.

For Laila sin del er det hverdagslivet hjemme i Gratangen som er viktigst. Der bistår hun med lammingen i sitt barnebarns fjøs i Bardu. I filmen er det også svært vakre naturbilder både fra Bardu og Gratangen. Noe som gjør sitt for reklameverdien for de to kommunene, rent internasjonalt.

I følge Studieforbundet Kultur og Tradisjon ble Laila Myrhaug i en alder av 104 år utnevnt som "Månedens frivillig" som kurslærer i juli i år.