Salangen-Nyheter

Verdenspremiere på film fra Kråkerøhamn i Ibestad:

Nå blir Jan Ivar og Idar kjendiser!

Mor Kjellrun og far Einar med guttene sine på gården i Hamna på Andørja. Foto: Koko Film

I kveld har filmen «Brødrene Johansen» verdenspremiere på Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF). Filmen har sitt utspring i fra bygda Kråkrøhamn på Andørja i Ibestad.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Sist oppdatert: 19.01.2023 kl 11:49

Annonse

I 10 år har regissør Trude Berge Ottersen (39) i Koko Film jobbet med å produsere og lage filmen som i kveld skal ha verdenspremiere på filmfestivalen i nordens Paris.

Slik ser filmplakaten ut til filmen om «Brødrene Johansen».


Det hele startet med at regissør Ottersen hadde lest en artikkel i Dagens Næringsliv i 2011 at Ibestad kommune var en av de mest forgubba kommunene i Norge. Dette vekket hennes interesse for å ta en tur til en av øyene i kommunen, nemlig Andørja for å undersøke dette nærmere. Her kom da til bygda Kråkrøhamn, der det på dette tidspunktet i 2013 bodde rundt 25 personer fast.

Her fikk hun møte lokalbefolkningen som tipset henne om familien Johansen, der fem voksne sønner var single, og bodde hjemme ilag med mor og far på gården.

Da regisørren dro innom gården og banket på, ble hun tatt godt i mot av mor Kjellrun, som stolt presenterte hver enkelt sønn for henne. Høvdingen i familien, allså Kjellrun var veldig entusiastisk til filmprosjektet til Trude, og syntes det var stas at hun ville lage film om nettopp hennes familie.

Jan Ivar Johansen er glad i å være på havet og fisker og skaper inntekter av dette. Foto: Koko Film


Fiske og gårdsdrift

Familien Johansen har livnært seg som bønder og fiskere i alle tider, og i filmen som Trude har laget, følger vi i hovedsak brødrene Jan Ivar og Idar Johansen. Det handler om brorskap og tilhørighet. En varm og litt annerledes oppvekstfortelling, der bygdemenn blomstrer, både ved å bryte og bevare tradisjoner.

Fiskeren Jan Ivar liker livet som det alltid har vært, mens geitebonden Idar drømmer om kjærlighet. Brødrene Johansen er et hjertevarmt portrett av brødrene, samtidig som det viser et nord-norsk kystsamfunn og den tradisjonelle fiskarbondens plass i den brytningstida vi lever i nå.

Jan Ivar Johansen (t.h) og kompis Birger Bertinsen har et godt vennskapsforhold. Dette kommer svært godt frem i filmen. Foto: Koko Film


Premiere

Filmen har sin verdenspremiere på Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) i kveld torsdag, og har flere visninger. Alle visningene på festivalen av filmen ble raskt utsolgt!.

- Det er helt fantastisk!. Det er helt uvirkelig at det er den mest solgte filmen på TIFF, etter åpningsfilmen. Fantastisk! Jeg gleder meg til å komme til Ibestad for å vise den der, er jo der den hører hjemme. Satser på kinolansering rett etter påske en gang, i april, sier regissør Trude Berge Ottersen til nettavisen torsdag formiddag.

Nettavisen er tilstede på verdenspremieren torsdag kveld i Tromsø, og vi vil komme tilbake med reportasje fra dette senere.

Trude Berge Ottersen er regissøren av filmen «Brødrene Johansen». Hun kan fortelle at det blir også visning av filmen hjemme i Ibestad etter påske ut i april måned. Foto: Koko Film