Salangen-Nyheter

Begynte forsiktig for 10 år siden:

Nettmobbing og videospill

Michal Solheim fra OPUS Hadsel minner alle på å investere mer tid med barna sine og lære dem til å bli bedre på digital dømmekraft. FOTO: ALEKSANDER WALØR

Michal Solheim fra OPUS Hadsel minner alle på å investere mer tid med barna sine og lære dem til å bli bedre på digital dømmekraft. FOTO: ALEKSANDER WALØR

SJØVEGAN: På onsdag besøkte Michal Solheim fra OPUS Hadsel Salangen for å snakke om både de gode og de vondeste sidene av moderne nettbruk, og voldelige videospill. - Brukere av internett blir stadig yngre, forteller Solheim.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse
Annonse

Nettvett og digital mobbing har de siste årene blitt ført mer og mer i lyset til skremte foreldre som ofte føler de ikke har nok kontroll over internettbruken til sine barn. Michal Solheim ved OPUS Hadsel besøkte Salangen kulturhus på formiddagen for å ta opp dette temaet med barnetrinnet og ungdomstrinnet ved Salangen skole, og senere på ettermiddagen kunne foreldrene komme for å bli informert. Solheim var veldig bestemt på at et punkt skulle komme fram. Nemlig Digital dømmekraft. - Når barna skal gå bort etter en vei, vet de at de ikke skal gå midt på kjørebanen, men eller på kanten. Dette er en god dømmekraft, og ofte mangler barna en slik tankegang når de er på sosiale medier, forteller Solheim.

Mye forandrer seg

Solheim kan fortelle han har jobbet i OPUS Hadsel i 20 år, hvor han har hatt internett i fokus. Han kan skryte av en god erfaring over hvordan internettkulturen har forandret seg de siste ti-årene, både på godt og vondt. - For så kort tid som 10 år siden kunne man se de dårlige sidene dukke opp veldig forsiktig, og den siste tiden har det eksplodert, sier Solheim, og legger til at det er umulig å skjerme barn for mennesker som misbruker sosiale medier, nettmobbing og andre ulumskheter ettersom det ofte kun er noen enkle tastetrykk unna. - Det hjelper ikke alltid å trekke ut kontakten og si stop. Det beste en noen ganger kan gjøre er å hjelpe barna å få sine egne filtre, og lære seg hva som er rett og galt. Det blir ikke å skje på et knips, men over tid blir de flinkere på det, forteller Solheim.

Foreldrenes rolle

Livet er en skole, og alle lærer mens de lever. Spesielt barn tar etter sine største forbilder, nemlig sine foreldre, og Solheim forteller at det er viktig å investere tid i barna sine. - Det har blitt vist at barn synes foreldrene sine bruker for mye tid med nesa i skjermen. Det er viktig å sette grenser for seg selv. Jeg har gjort det mange ganger selv, forteller Solheim og ler. Under forelesningen ble flere foreldre betenkingsfull av spørsmål som Solheim stilte dem, blant annet var spørsmålet "hvor mye tid bruker man på digitale medier?". - Hver dag bruker folk gjennomsnittelig 6 timer forran sosiale medier, enten det er mobil, TV, nettbrett eller PC, sier Solheim, og legger til at flere må tenke på å være et godt forbilde for barn og eventuelt barnebarna sine. - Jeg har hørt folk si til ungene sine at de må slutte å sitte inne på mobilen eller TVen sin. Mange av de folkene som sier det gjør akkurat det samme, så folk må huske å gå litt inn i seg selv også en gang i blant, avslutter Solheim.

Annonse