Salangen-Nyheter

Når tid kommer snøen til Salangen?

Årets første farevarsel for snø i vest

Høstens første snøfall i Salangen er ikke ventet riktig enda. Men sørpå er det fare for snø. Foto: Jon Henrik Larsen

På Nordvestlandet kommer årets første farevarsel for snø til helgen, mens Østlandet og Sørlandet nyte godt av milde fønvinder som gir opp mot 20 grader. Men foreløpig er ikke snøen ventet i Salangen.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

– Vi sender ut et farevarsel på at det i over 1000 meters høyde kan være snø på fjellovergangene på Nordvestlandet. Dette er det første farevarselet for snø vi sender ut i år‚ sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Martin Granerød, til NTB.

Havner mellom lavtrykk og høytrykk

Det store værbildet er i endring inn mot helgen. Det store lavtrykket siger østover og inn i Sverige og Russland. Men det blir ikke store endringer sør- og sørøst i landet. I tillegg legger et høytrykk seg mellom Storbritannia og Island.

– Imellom disse trykksystemene vil det være vind fra nord. I dagene inn mot helgen vil det stort sett være nordavind over hele landet. Unntaket er de nordligste områdene hvor det vil blåse øst- nordøst. Det er fremdeles forholdsvis høstlige luftmasser vi har med å gjøre, sier Granerød.

Med nordavinden synker temperaturen, og det blir mer høstlig. Temperaturene blir kaldere om natta, men på dagtid blir det ikke «så verst», ifølge meteorologen.

Grått men opphold i nord

Litt lenger nord ser Nordland ut til å slippe unna mye av bygeværet som herjer i Midt-Norge. I Nordland blir det mye skyet vær, men stort sett opphold. Temperaturene blir liggende på 13–15 grader på dagtid. I Troms blir heller ikke været ille for årstiden. Her ventes oppholdsvær og mye skyer, og 9–10 grader på dagtid.

I Finnmark er vindretningen øst – nordøstlig. Med skyene kommer regn slik at Øst-Finnmark og Vidda må belage seg på lengre perioder med regn. Her blir det 8–9 grader på det varmeste i helgen.

Nøkkelord