Salangen-Nyheter

Historisk digital oppjustering:

Høyesterett kan nå streame rettsmøter

Tirsdag vil en rettssak fra Høyesterett for første gang bli overført via videolink. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Tirsdag skrives det historie når Høyesterett for første gang overfører et fysisk rettsmøte direkte via videolink.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse

Informasjonssjef Ida Dahl Nilssen sier til AdvokatWatch at Høyesterett har jobbet lenge for å få på plass en hjemmel som tillater strømming.

– Høyesterett har saker fra hele landet og det er ikke alle som har anledning til å komme fysisk til rettssalen. Da er strømming et veldig godt tilbud, sier Nilssen.

Landets øverste domstol jobber også med å lage interne rutiner og kriterier for hvilke saker som det kan være aktuelt å strømme.

– Selv om vi ikke ennå har på plass permanent og fullgodt teknisk utstyr, ønsker vi å prøve ut strømming med helt enkelt utstyr denne uka. Saker i plenum og storkammer er i kjernen av det vi har tenkt det er aktuelt å strømme, så derfor er snøkrabbe-saken en god sak å starte med, sier informasjonssjef Nilssen før plenumssaken starter tirsdag.

I den såkalte «snøkrabbesaken» mener den norske stat at de etter Svalbardtraktaten har rett til å straffe både norske og utenlandske krabbefiskere, som uten tillatelse har satt ut teiner på norsk sokkel i området rundt Svalbard.

Det latviske rederiet Sia North Star Ltd. mener at Svalbardtraktaten gjelder på hele sokkelen og ikke bare innenfor tolvmilsgrensen. De gikk derfor til sivil sak mot Fiskeridepartementet.

Saken har vært oppe i den norske rettssystemet tidligere. Da dreide problemstillingen seg om traktatens likestillingsprinsipp.

(©NTB)

Nøkkelord