Salangen-Nyheter

Liten bedrift i vekst:

Rein-harde tider før jul

Dyrene beiter fredelig i gjerdet ved Andsvatn. FOTO: KARIN HASUND

ANDSVATN: Det er travle tider ved slakteriet ved Andsvatnet. Reinkjøtt er kjent for å være sunt og magert med mye vitaminer og mineraler. Mange vil servere rein på middagsbordet og her jobbes det på spreng for å dekke etterspørselen.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Det blir lange dager ved Andsvatn Reinslakteri. Slaktingen er i full gang, men det skulle man ikke tro når man ankommer bygget. Det er stille og rolig ute, og i et lite gjerde vandrer en flokk rein fredelig rundt og beiter. Men ser man litt nøyere etter vil man oppdage at det er full aktivitet både inne og på baksiden av bygget. Denne lille familiebedriften i Sørreisa ble startet i 2004 og har i dag 12 ansatte. Den drives og eies av medlemmene av Hjertind reinbeitedistrikt. Familien har dyrene sine på beite i Hjertindområdet i Salangen på sommeren og ved Altevannet og Fagerfjell om vinteren.

Redusere stress

Tanken bak slakteriet ved Andsvannet var å korte reiseveien til reinen. Stress har stor innvirkning på kvaliteten på kjøttet og dyr blir generelt stresset av lange turer i dyretransport. Derfor er også Oskal opptatt av at dyrene skal ha det bra. De går rolig rundt i en beitehage før de ledes inn i en korridor som svinger. Dermed ser ikke dyrene hva som venter dem før de plutselig er der og stresset reduseres maksimalt. Men det er ikke bare deres egne dyr de slakter her. De kjøper dyr fra de fleste distriktene i nord-Troms. - I år har vi slaktet flere dyr enn noe tidligere år og regner med at når sesongen er omme skal vi ha slaktet nesten 2500 dyr her, forteller Per Mathis Oskal, daglig leder ved slakteriet.

Det er full aktivitet inne i slakteriet. FOTO: KARIN HASUND

Eksporterer

Det som selges lokalt blir partert og konservert ved slakteriet, men mesteparten går som helskrotter. - Vi har fått til et godt samarbeid med et firma i Steinkjer som heter Vilteksperten og sammen med dem har vi nettopp levert et lass til Nederland og planlegger nå å selge reinkjøtt i Dubai, sier Oskal. Det er med andre ord mye spennede på gang i denne lille bedriften. Men det vil fortsatt være fullt mulig for lokalfolk å få tak i reinkjøtt direkte fra Andsvannet Reinslakteri dersom man vil servere en nydelig reinsteik til jul. Bedriften klarer stort sett å levere rundt om i nærområdet.