Salangen-Nyheter

Baner vei for samisk identitet

Søker samiske veivisere

Det søkes nå etter nye unge samiske veivisere fra Samisk Høgskole. FOTO: MADS SUHR PETTERSEN

Er du en ungdom mellom 18 og 25 år? Ønsker du å formidle det samiske samfunnet til andre ungdommer? Samisk høgskole søker nå veivisere!

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Dette er en veiviser

En veiviser tar faget Samisk kultur- og samfunnskunnskap i løpet av dette skoleåret. Dette er et intensivt studium som gir deg 30 studiepoeng. I tillegg er det foredragsvirksomheten som gir 30 studiepoeng så her får du studiepoeng tilsvarende fulltidsstudium på 60 studiepoeng.

- Basert på det de lærer skal veiviserne selv lage egne presentasjoner som de holder, sier Brita Åse Norlemann, rådgiver på Samisk høgskole på e-post til nettavisen.

Hvem kan søke

Samisk ungdom mellom 18-25 år kan søke. Du må ha lyst til å snakke med ungommer i hele landet- og lære mer om det samiske samfunnet.

- Er du engasjert, kreativ og god på samarbeid er du en god søker. Du bør ha generell studiekompetanse og det er en fordel at du har førerkort, sier Norlemann og understreker at ungdommer i hele landet kan søke. Det aller viktigste er at du som søker er engasjert i det samiske og vil bidra til at myter og fordommer om det samiske kan bekjempes med informasjon.

Reiser mye

Som veiviser reiser du mye, så dette er en unik måte å besøke og se steder du kanskje ikke ville gjort uten veiviseordningen.

Veiviserne jobber i hele Norge og reiser sammen to og to.

- Det er skolene selv som bestiller veiviserbesøk og rådgiverne på veiviserordningen syr sammen reiserutene, sier Norlemann.

Det er ganske stor pågang, og ofte står skoler på venteliste for å få besøk, men grunnet Covid-19 er det blitt færre reiser siden skolen følger smittevernsreglene nøye.

- Vi har et tilbud om digitale presentasjoner som mange takker ja til. Vi besøker fortrinnsvis videregående skoler, men fyller gjerne besøk både på grunnskolenivå og ungdomsarrangementer. En sjelden gang besøker vi høgskolemiljøer også, forteller Norlemann.

Utfordrende å få rekruttering

Samisk Høgskole har hatt utfordringer med å rekruttere veivisere. Norlemann forteller til nettavisen at noe av grunnen til dette kan være at ungdommer ikke tror dette passer for dem.

- Men det vet man jo ikke før man har prøvd. Det kan hende at de tenker at man må kunne masse om det samiske. Det gjør du jo ikke, for det lærer du på studiet, sier Norlemann.

Det kan tenkes at Corona skremmer ungdommen fra å søke. Det er det ingen grunn til! Norlemann skriver på epost til redaksjonen at det blir nok av reiser, utfordringer og opplevelser. Skolen er kjempenøye med hensyn til smittevern, så det ivaretatt.

- Vi håper også at flere gutter kaster seg ut i dette, for vi har generelt færre søkere blant gutter enn jenter, sier Norlemann og avslutter med å si at dette er en kjempeflott mulighet du sent vil glemme.

Søknadsfrist 1.juni

Veiviserne velges ut av et eget utvalg og aktuelle søkere vil da gjennomgå intervjuer og auditioner. Når disse er valgt får de i gang med intensive studier på Samisk Høgskole ved skolestart i august.

- Utover høsten begynner reisevirksomheten som da varer helt frem til eksamen neste vår, avslutter Norlemann.