Salangen-Nyheter

1.desember er røykvarslerens dag

- Ta en sjekk på røykvarsleren

Bjørn Magne Nordmo (t.h) og Tamara Lorentzen ved Bardu Brann og Redning håper folk sjekker røykvarslerne og brannslukningsapparatet i hjemmene sine nå i desember.

Det er veldig viktig at man sjekker batteriene i røykvarslerne hele året og spesielt nå i julehøytiden.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Brannvesenet opplever spesielt mye utrykning på grunn av tørrkoking. Og det er også viktig at man sjekker at alt slukningsutstyr er i orden.

I denne søte juletid er det spesielt viktig å tenke på brannfaren, mange bruker jo levende lys både med og uten julepynt på.

Branningeniør i Bardu Brann og Redning, Tamara Sofie Lorentzen forteller til nettavisen at akkurat i julehøytiden så er faren for brann ekstra stor.

- Julen er en høytid, også for brann. Desember er måneden det brenner mest, vi bruker mer strøm, vi fyrer i ovnen da det er kaldt, vi finner frem elektriske produkter og levende lys som vi pynter husene med. 9 av 10 som omkommer i brann har ikke røykvarslere eller de fungerer ikke slik de skal. Med røykvarslere som fungerer blir vi varslet når det gjelder, og kan komme oss i sikkerhet. Derfor er røykvarslerdagen satt til 1 desember, hvor vi retter fokus på viktigheten av å bytte batteri og sjekke at røykvarsleren faktisk fungerer. Vi skal ha minst en røykvarsler per etasje og den skal høres godt i alle rom. Ha gjerne seriekoblede røykvarslere, da blir hele huset varslet hvis noe skjer i de andre etasjene, sier branningeniør Lorentzen til nettavisen.

Batterier til lag og foreninger

Vanligvis bruker mannskaper fra Bardu Brann og Redning og være ute med stands på butikkene i denne tiden, for å dele ut informasjon om å sikre huset godt nok, og røykvarslerens viktige betydning. Men i år blir det ikke noe av dette.

- Bardu brann og redning vil dele ut batterier til ulike lag og foreninger i Lavangen, Salangen og Bardu, som igjen gir batteriene ut til mennesker som trenger det. Det er feierne som deler ut og har oversikt over hvilke lag og foreninger som får batteriene, dette ble også gjort i 2020 grunnet korona. Vi hadde planlagt stands på butikkene men da det ble oppblomstring med korona igjen valgte vi å heller dele ut batteriene til lag og foreninger, avslutter Branningeniør i Bardu Brann og Redning, Tamara Sofie Lorentzen.