Salangen-Nyheter

Høstens viktigste sprøyte:

Vaksinetiden er inne!

– De siste årene har folk vært veldig flink til å vaksinere seg, og jeg håper den gode trenden varer, sier helsesykepleier ved Sjøvegan Helsestasjon, Marit Sagerup.

Influensasesongen står for døren, og vaksineringen er snart i gang. Personer med økt risiko anbefales sterkt å vaksinere seg da de har økt risiko for alvorlig sykdom og død ved influensasykdom.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

ANNONSE
Annonse

På grunn av forventet pågang for å få vaksine i år, er alle influensavaksinene forbeholdt risikogruppene fram til 1. desember 2020.

– De siste årene har folk være veldig flink til å vaksinere seg, og jeg håper den gode trenden varer, sier helsesykepleier ved Sjøvegan Helsestasjon, Marit Sagerup.

Vaksineringen i år vil foregå på kulturhuset, og det bestilles time enten på legekontoret eller på helsesykepleiertjenesten i forkant. Onsdag 21. oktober og tirsdag 27.oktober fra Kl. 09.00 til 14.00 er satt av til influensavaksinering. Vaksinen koster 50 kroner og betales med faktura i etterkant.

Disse bør vaksinere seg

Det er spesielt personer over 65 år, beboere i omsorgsbolig og sykehjem, gravide etter 12. svangerskapsuke, vokse og barn med diabetes mellitus, type 1 og 2 og voksne og barn med kronisk lungesykdom, inkludert astma.

Både eldre og unge med kronisk leversvikt og nyresvikt, og personer med kronisk nevrologisk sykdom eller skade, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet, nedsatt immunforsvar og personer med svært alvorlig fedme ssom har økt risiko for alvorlig sykdom og død ved influensasykdom, og anbefales derfor influensavaksine.

Pneumokokkvaksine

Det er også mulighet får å ta pneumokokkvaksine i samme tidsrom.

– Den samme risikogruppen som står beskrevet til influensavaksinen gjelder også med denne vaksinen. Det er en vaksine mot alvorlig lungebetennelse og varer i 10 år etter at man har fått den, forklarer Sagerup til nettavisen. Prisen for denne vaksinen er 400 kroner og betales med faktura i ettertid.