Salangen-Nyheter

Salangsværingene er usikker på våren:

Venter med dekkskift

På bildet: Selv om det er 1.mai i dag, venter mange salangsværinger med dekkskiftet litt til. FOTO: JON HENRIK LARSEN

På bildet: Selv om det er 1.mai i dag, venter mange salangsværinger med dekkskiftet litt til. FOTO: JON HENRIK LARSEN

Nå er det på tide å gjøre bilen klar for våren. Fristen for å skifte fra piggdekk til sommerdekk i Nord-Norge er lørdag 1. mai. Men i Salangen venter folk på at snøen skal forsvinne helt.

Salangen-Nyheter
Nye Salangen-Nyheter AS

Publisert:

Annonse
Annonse

Hos Brynjar Johnsen på Statoil- stasjonen på Sjøvegan har ikke den store "flommen" med kunder som skal skifte til sommerdekk, kommet enda. - Vi har fått bestillinger fra folk som vil skifte dekk. Men noen har også valgt og utsette dette litt til de er mer sikker på at snøen forsvinner, forteller Brynjar Johnsen til nettavisen.


Enkle regler

Reglene for dekkskift gjelder kun bruk av piggdekk. Piggfrie vinterdekk kan du gjerne ha på bilen en stund til, så lenge kjøreforholdene tilsier det. Selv om reglene tilsier at piggdekkene skal av 1. mai i Nord-Norge og første mandag etter 2. påskedag i Sør-Norge, pleier både politi og veimyndigheter å utvise skjønn i sine kontroller i en overgangsfase.


Advarer mot lenge bruk

Ketil Voll i selskapet TrygVesta advarer billister som har piggfrie vinterdekk mot å utsette dekkskiftet for lenge. – Piggfrie vinterdekk på sommerføre, i kombinasjon med varmt vær og våte veier, kan gi økt risiko for vannplaning og ulykker, understreker han. Han oppfordrer også alle bilførere å trene i å skifte dekk. Mange kan ikke skifte hjul og er hjelpeløse ved en eventuell punktering.

På bildet:

Det er på tide og skifte over til sommerdekk. Men enkelte salangsværinger velger å vente med dekkskiftet litt til. FOTO: BYRÅ


Advarer mot bolter

Hvert år skjer det flere ulykker i trafikken i forbindelse med omlegging av dekk. Derfor er det svært viktig å etterskru hjulboltene etter vårens dekkskifte. – Mange glemmer å etterskru hjulboltene etter å ha kjørt noen kilometer, eller de har montert hjulene feil. Det kan få katastrofale følger. Hjulene kan falle av i fart, sier Ketil Voll. Han oppfordrer derfor alle til å være nøye med å montere dekkene riktig, i tillegg til å etterskru alle hjulbolter når man har kjørt noen kilometer etter dekkskiftet. – Slik forebygger du skader og kjedelige opplevelser, understreker han.


Mønsterdybde og dekktrykk

Det er også viktig å sjekke mønsterdybden på sommerdekkene. Vegtrafikkloven sier at mønsterdybden skal være minst 1,6 millimeter, men TrygVesta anbefaler en mønsterdybde på minst det dobbelte. – Det er viktig å være godt skodd året rundt, også på sommerføre. En mønsterdybde på 3 millimeter sikrer deg et godt veigrep, sier Roald Stigum Olsen, pressetalsmann i TrygVesta.

Annonse